Mainos

Hypo varoittaa: Rahat eivät enää riitä lainalyhennyksiin kasvukeskuksissa

Kasvukeskuksissa ihmisten rahat eivät riitä asuntolainan korkojen ja lyhennysten lisäksi muuhun elämiseen. Se voi vähentää asuntolainojen poismaksua. Näin varoittaa Suomen Hypoteekkiyhdistys.

Hypo arvioi tänään julkaistussa markkinakatsauksessaan, että asuntokaupassa on nyt ostajan markkinat. Asuntoja lainoittavan Hypon mukaan tinkimisvaraa löytyy lähes kaikista asuntotyypeistä. Kaikkiaan markkinoiden tilanne on odottava, koska epävarmuustekijöitä Suomen ja maailman taloudessa on paljon.  

Vanha talo taantuvassa kunnassa ei käy kaupaksi

Suurissa kaupungeissa asuntokauppa käy yhä hitaasti, mutta varmasti ja hinnat ovat korkeita. Ero erityisesti taantuviin paikkakuntiin kasvaa edelleen.

Vaikeinta on myydä vanha ja huonokuntoinen omakotitalo taantuvalta paikkakunnalta ja löytää omaan maksukykyyn sopiva kerros- tai rivitaloasunto kasvukeskuksesta.  

Hypon mukaan Suomen kehitys kulkee hiljalleen lähemmäs pohjoismaisia asuntolainamarkkinoita, joissa pitkistä asuntolainoista maksetaan pääasiassa vain korkoja. Kansallisena ylpeydenaiheena ollut lainojen poismaksukyky kohtuullisen lainaajan puitteissa uhkaa tulevina vuosina heiketä, koska kalliiden hintojen kasvukeskuksissa rahat eivät riitä sekä korkoihin ja lyhennyksiin että elämiseen.

Ruotsissa huolestuttu velkaantumisesta

Toisaalta erityisesti Ruotsissa pyritään käynnistämään uudelleen lähes kokonaan kadonnutta asuntolainojen lyhennysten maksukulttuuria, jotta velkaantuminen pysyisi hallinnassa.

Hypon mukaan pohjoismainen malli löytynee näiden kahden kehityksen välistä kansallisten erityispiirteiden mukaisesti. Suomessa kansallisena erityispiirteenä voimistunee mm. asunto-osakeyhtiörahoituksen suhteellisen merkityksen kasvu.

Kansainväliset ja kotimaiset sijoittajat tarkastelevat jatkossa entistä tarkemmin sitä, millaisia asuntoja ja kiinteistöjä rahoituslaitokset luotottavat: toisten kohteiden riskit arvioidaan pienemmiksi ja toisten suuremmiksi.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.