Hype hyytyi: Sähköautofirman arvosta suli yli 50 prosenttia – isot sijoittajat myymässä miljoonia osakkeitaan

Älä anna ulkonäön hämätä: Seikkailuhenkinen Rivian R1T on maailman nopein avolava 2:37
Tältä näyttää Rivian R1T -sähköavolava.

Sähköautoja valmistava Rivian nousi viime vuoden lopulla Teslan jälkeen toiseksi arvokkaimmaksi amerikkalaiseksi autovalmistajaksi. Suhteellisen tuoreen startupin osakkeen arvo on kuitenkin sittemmin laskenut lujaa.

Amerikkalainen autojätti Ford aikoo myydä kahdeksan miljoonaa sähköautoyhtiö Rivianin osakettaan, kun osakkeiden myyntikielto päättyy sunnuntaina, kertoo CNBC.

Nyt päättyvällä varhaisia sijoittajia ja yhtiön sisäpiiriläisiä koskevalla myyntikiellolla on pyritty varmistamaan, että Rivianin listautumisanti toteutuu asianmukaisesti. Sähköautovalmistaja listautui New Yorkin Nasdaq-pörssiin marraskuussa 2021.

Ford on yksi Rivianin isoista omistajista tällä hetkellä hallinnoimillaan 102 miljoonalla osakkeellaan. Vuodesta 2019 lähtien autojätti on investoinut Rivianiin yli miljardi dollaria ja omistaa yhtiöstä noin 12 prosenttia.

Kahdeksan miljoonan osakkeen potin autojätti aikoo myydä nyt Goldman Sachsin kautta. CNBC:n tietojen mukaan myös JPMorgan Chase valmistelee 13–15 miljoonan Rivian-osakkeen myyntiä. Myyjää ei ole paljastettu. Kumpikin osakepotti on hinnoiteltu 26,90 dollariin osakkeelta.

Kova pudotus niin arvossa kuin lupauksissakin

Kuten monet muutkin autovalmistajat, myös Rivian kamppailee tuotantoon ja toimitusketjuihin liittyvien häiriöiden kanssa. Rivian arvioi maaliskuussa valmistavansa tänä vuonna 25 000 sähkökäyttöistä kuorma-autoa ja katumaasturia, mikä on vain puolet siitä tuotannosta, jonka yhtiö ennusti sijoittajille listautumisensa yhteydessä.

Rivianin osakkeet ovat romahtaneet yli 50 prosenttia vuoden 2022 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Listautuessaan vuoden 2021 lopulla yhtiö onnistui kahmimaan sijoittajilta miljardipotin ja kohosi 86 miljardin dollarin markkina-arvollaan yhdysvaltalaisten autovalmistajien arvojärjestyksessä toiseksi heti Teslan perään.

Fordin lisäksi Rivianiin on investoinut isosti muun muassa verkkokauppayhtiö Amazon.

Millaiset asiat voivat uhata sähköautovalmistaja Teslaa? Katso alta!

Nämä asiat voivat uhata Teslan liiketoimintaa 2:27
VIDEO: Ammattitreidaaja ja Tesla-sijoittaja Jukka Lepikkö kertoo, mitkä asiat voivat uhata Teslan liiketoimintaa.

Lue myös:

    Uusimmat