Tämä läpinäkyvä kelmu ei ole muovia, vaan puuta – puupohjaisista pakkauksista kehitetään korvaajia muovisille

Hyönteishotelliksi taipuva golfpallopakkaus voitti kilpailun - Puupohjaisista pakkauksista kehitetään korvaajia muovipakkauksille 2:07
Hyönteishotelliksi taipuva golfpallopakkaus voitti kilpailun - Puupohjaisista pakkauksista kehitetään korvaajia muovipakkauksille

Puisia pakkauksia on jo tarjolla lähes kaikkiin mahdollisiin tarkoituksiin. Tuotekehittelyä on vauhdittanut se, että muovipakkauksien käyttöä halutaan vähentää ympäristösyistä. Myös pakkausten kierrätettävyys on tärkeä kilpailuvaltti. Erilaisia puupakkauksia esitellään tällä viikolla Helsingin Messukeskuksessa PulPaper-tapahtumassa. 

Puupohjaisiin pakkauksiin voi jo pakata melkein mitä vain. Yksi esimerkki on VTT:n kehittämä läpinäkyvä kalvo, jolla voi korvata muovia elintarvikepakkauksissa.

– Tämä on niinkin tuttua ainetta kuin selluloosaa, eli muussa muodossaan tämä olisi paperia, mutta tässä tämä on regeneroituna ja siitä on tullut kirkas kalvo. Tämän voi kompostoida, viedä paperin kierrätykseen tai muovin kierrätykseen, esittelee Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

Puustyroksia ja vedenpitäviä laatikoita

Puusta syntyy myös muovia muistuttavia kosmetiikkapakkauksia, styroksin korviketta tai uudenlaisia kuljetuslaatikoita.

– Tämä on uusin juttu, mitä perinteisestä pahvista voi tehdä eli vedenkestävä kuljetuslaatikko esimerkiksi tulppaaneille, kertoo Stora Enso Heinolan tehtaanjohtaja Katja Metsäranta.

Kun yleisöltä kysyttiin mielipidettä uusista puupohjaisista tuotteista, voiton vei golfpallopakkaus, jolla on toinenkin käyttötarkoitus.

– Sen jälkeen, kun golfpallot on käytetty, kenties hukattukin, pakkauksen voi konvertoida hienoksi hyönteishotelliksi, selittää Uusi puu -hankkeen projektipäällikkö Virpi Korhonen.

Toinen palkinto meni puupohjaisesta biokomposiitista valmistetulle hiilihapotuslaitteelle ja pronssisija puupohjaiselle tomaattipakkaukselle.

Kierrätettävyys on puupakkausten etu

Puulle on nyt kysyntää moniin muihinkin käyttötarkoituksiin kuin pakkauksiin, mutta pakkauksissa puun etu on kierrätettävyys.

– Selluloosa on pääasiassa kierrätettävä materiaali, viisi kierrosta voi tapahtua. Joissakin laboratorioissa on pystytty kierrättämään kymmeniä kierroksia.Myös tuotantorakenne muuttuu. Sitä mukaa, kun luetaan vähemmän ja vähemmän sanomalehteä, sitä enemmän sellua on muualle käytettäväksi, pohtii Harlin.

Puupakkaukset kiinnostavat nyt pakkaajia. Vaikka jotkut puupakkaukset ovat muovipakkauksia kalliimpia, sekään ei ole jarruttanut kysyntää.

– En näe, että hintakaan muodostuisi esteeksi. Tässä messujen mittaan asia on ollut esillä seminaareissa ja on todettu, että kyllä siitä ollaan jopa valmiita maksamaan tänä päivänä, uskoo Metsäranta.

– Itse asiassa hyvä pakkaus alentaa tuotteen hintaa, koska se vähentää sitä hävikkiä, mikä tuotteen jakelussa syntyy, muistuttaa Harlin.

Lue myös:

    Uusimmat