Hyllytetyn NHL-pakin rasvaprosentti herättää hämmästystä suomalaisissa lajipiireissä: "En ole koskaan mitannut yhtä isoa lukemaa"

Tampa Bay Lightningin puolustaja Jake Dotchin koki karun kohtalon, kun hän saapui harjoitusleirille pahasti ylipainoisena. Dallas Starsin leireilläkin valmentanut Jokereiden fysiikkakoutsi Hero Mali pitää lukemaa poikkeuksellisen korkeana. 

Videolla Aleksander Barkov puhuu kuulumisistaan. 

Jake Dotchinin, 24, rasvaprosentiksi mitattiin testeissä peräti 25. Lightning pani puolustajan siirtolistalle sopimuksen ulosostoa varten. Se johti Dotchinin sopimuksen purkamiseen.

Dotchinin leiri ei sulattanut ratkaisua, vaikka puolustaja osoitti melkoista piittaamattomuutta päästämällä itsensä kesän aikana surkeaan kuntoon.

KHL-joukkue Jokereiden fysiikkavalmentaja Hero Mali on käynyt kesäisin valmentamassa Dallas Starsin leireillä. Hän hymähtää kuullessaan Dotchinin rasvalukeman.

– Kuulostaa aika hurjalta. En ole ikinä mitannut vastaavia lukemia. Korkein eteen tullut jääkiekkoilijan rasvaprosentti on 18, Mali sanoi MTV Sportille

Ihannelukema huomattavasti alhaisempi

Rasvaprosentti ilmoittaa rasvan määrän prosentteina kehosta. Helsingin yliopiston lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen määrittelee kirjassaan Lihavuus (Duodecim, 2014) normaalin rasvaprosentin ylärajaksi miehille 21 ja naisille 21.

Ammattiurheilijalta voi edellyttää alhaisempia lukemia kuin ”tavalliselta” kansalaiselta. Teemu Selänteen rasvaprosentti oli kireimmillään seitsemän.Aleksander Barkov kertoi Iltalehdessä, että hän on pudottanut rasvansa peräti 6,8 prosenttiin.

– Noin 10-12 prosenttia on ihanteellinen lukema. Ei ole hyvä, että rasvaprosentti painuu liian alhaiseksi. Jos pelaaja on liian kuivassa kunnossa, vastustuskyky heikkenee ja tule helposti kipeäksi, Mali kertoi.

– Olen keskustellut muutaman pelaajan kanssa liian alhaisesta rasvaprosentista. Heidän kohdallaan on tärkeää lisätä ravinnon määrää. 

Mali ottaa konkreettisen esimerkin. Jos satakiloisen pelaajan rasvaprosentti nousee viidellä, hän kantaa jäällä viisi kiloa lisäpainoa. Se on paljon lajissa, jossa luistelun ja liikkuvuuden merkitys on noussut vuosi vuodelta.

– Olemme kokeilleet jään ulkopuolisissa treeneissä viiden kilon lisäpainoa. Kyllä sellainen tuntuu.

Juomista paljon piilokaloreita

Jokerit mittasi rasvaprosentin viimeksi ennen kauden alkua, ja todennäköisesti seuraava mittaus on maajoukkuetauolla. Mittaus toteutetaan pihdillä neljästä kohdasta.

Miten Mali reagoisi, jos joukkueeseen tulisi Dotchinin rasvaprosentilla varustettu pelaaja? Hän sanoisi kiinnittävänsä ensiksi huomiota pelaajan ruokavalioon.

- Juoduista kaloreista on joskus vaikea pitää lukua. Pelaajat unohtavat joskus merkata juomat ruokapäiväkirjaan. Maidosta, mehuista, limsoista ja vaikka lattesta voi tulla helposti 500 ylimääräistä kilokaloria päivässä.

Mali sanoo, että sykkeiden tarkkailu on yksi tärkeä asia painon ja rasvaprosentin hallinnassa.

– Meilläkin parilla jätkällä on treeneissä sykkeet todella korkealla, minkä takia rasvanpolttosykealueella vietetty aika jää vähäiseksi. Heitä määrätään treenaamaan peruskestävyyttä alhaisemmalla sykkeellä.

Mali tietää, että muutamassa KHL-joukkueessa on minimivaatimukset rasvaprosenteissa. Jos lukema on liian korkea, jäälle ei ole asiaa. Jokereissa vastaavia uhkarajoja ei ole tarvinnut asettaa.

– Eikä Dallasin kesäleireilläkään ole ollut ongelmia. Pro jätkiä, Mali kehuu.

Osala: "Suorituskyky ratkaisee"

KHL:ssä ja NHL:ssäkin pelannut Oskar Osala on tunnettu pelaajana, joka huolehtii viimeisen päälle fyysisestä kunnostaan. Hän pitää Dotchinin lukemaa korkeana, mutta muistuttaa, että suorituskyky on jääkiekkoilijalle kuitenkin merkittävämpi asia kuin rasvaprosentti sinänsä. 

– Haluaisin nähdä muut testitulokset, mutta kyllä aika usein rasvaprosentti korreloi muuhunkin suorituskykyyn. 

– Lisäpaino hidastaa, mutta ei niin paljon kuin juoksussa, koska kontaktiaika on pidempi. Olen pelannut sellaisten pelaajien kanssa, joiden rasvaprosentti on 15, mutta suorituskyky on loistava. 

Osala muistuttaa myös eri mittausmenetelmien eroista. Magnitogorskissa hänen lukemansa olivat 6–7, mutta viimeksi Suomessa mitattu rasvaprosentti oli vähän alle kymmenen. 

Osala pitää Malin tapaan tärkeänä, ettei paino laske liikaa. 

– Olen huomannut, että huonoja jaksoja ja loukkaantumisiakin tulee usein silloin, kun paino on tippunut. 

Pelaajien testit yhtenäisiksi?

Dotchinin leiri suunnitelee mahdollista haastetta Lightningiä vastaan. NHL-pelaajien sopimuksissa ole yksityiskohtaisia vaatimuksia esimerkiksi pelaajien painosta tai rasvaprosenteista. The Athleticin mukaan sopimus voidaan kuitenkin purkaa, jos pelaaja laiminlyö seuran pelaamista tai harjoittelua koskevia sääntöjä. 

– Jos asia menee oikeuteen, kaivettaisiin esiin pelaajan aiempia ja kilpailijoiden tasoja. Jos ne ovat selvästi parempia, pelaajan asema on heikko, kokenut suomalainen NHL-agentti toteaa MTV Sportille. 

NHL:n pelaajayhdistys NHLPA:lle Dotchinin tapaus on arkaluontoinen asia. He eivät suvaitse sitä, että pelaajien sopimus puretaan liian löyhin perustein. 

Lightningin NHLPA-adustaja Alex Killorn kertoi Athleticissa, että pelaajien kuntovaatimukset ovat olleet puheenaiheena edellisissä työehtosopimusneuvotteluissa. Killornin mukaan osapuolet ovat keskustelleet standartimuotoisesta kuntotestistä. 

– Columbuksella on 3,2 kilometrin juoksutesti, ja Vancouverin testi on ihan hullu. Jätkät loukkaantuvat ja treenaavat koko kesän. Ja rasvaprosentit vaihtelevat eri joukkueissa. Ne mittaavat prosentin vähän eri paikoista, Killorn sanoi. 

Entinen GM Craig Button muistutti, ettei Lightning tehnyt ratkaisuaan hetken mielijohteesta. 

– Tämä on todennäköisti tapaus, jossa pelaaja on heikoilla, mutta Tampan pitää todistaa se, Button sanoi. 


Lue myös:

    Uusimmat