Hylätyn lemmikin kohtalo on surkea – älä ota kissaa vain kesäksi

Kesäkissojen surullisenkuuluisa kohtalo on tapetilla joka ikinen kesä: miksi niin monet kissat hylätään oman onnensa nojaan kesän päätteeksi? 

Tänäkin kesänä surullisen monet hankkivat kesäiselle mökkikaudelleen suloisen kissan tai vaikkapa kanin väliaikaiseksi iloksi niin lapsille kuin aikuisillekin. Emokissan omistaja pääsee pennusta eroon ja kissan ottajat saavat sen ilmaiseksi – kaikki voittavat? Ei sittenkään. Kesäkissalla on onneton kohtalo ja synkkä tulevaisuus, jos loman päättyessä kissa hylätään oman onnensa nojaan.

Vaikka kissat ovatkin pikkupetoeläimiä ja niiden uskotaan selviävän kesät ja talvet pyydystäen itselleen ruokaa, ne eivät todellisuudessa selviä hengissä Suomen kylmästä ja karusta talvesta. Monesti kissa jääkin naukumaan mökin oven taakse nälissään ja ikävissään: etenkin kissanpennut leimautuvat niistä huolta pitäneisiin ihmisiin – ne kun pitävät ihmistä emonaan. Kissa kuolee yleensä kituen nälkään, kylmään ja sairauksiin.

Muista myös!

Sukukypsyyden saavuttaneet kissat, joilla ei aiota teettää pentuja, on syytä leikata keväällä menohalujen hillitsemiseksi ja ei-toivottujen pentujen välttämiseksi. Hesyn mukaan Suomessa jätetään heitteille vuosittain tuhansia kissoja, jotka ovat syntyneet ei-toivottuina, koska omistajat eivät ole leikkauttaneet lemmikkejään. 

Kissoja hylätään myös silloin, kun ne saavuttavat sukukypsyyden ja alkavat käyttäytyä hankalasti, koska kissaa ei joko raaskita tai viitsitä leikkauttaa tai siihen ei ole yksinkertaisesti varaa. 

Nukutus lempein vaihtoehto

Lemmikin hankkiminen onkin suuri päätös: jos hiukankaan epäilet, että et voi antaa kissalle kotia jopa 20 vuodeksi, älä ota kissaa kesäksikään. Kannattaa myös huomioida, että mökin pihaan eksyneen kissan ruokkiminen koituu sekin kissan kohtaloksi, kun se ottaa mökin pihan reviirikseen. Mökkiläisten lähtiessä syksyllä pois kissa jää omilleen.

Jos tuttavasi on kesäkissan erehtynyt ottamaan, kerro hänelle, että kissa täytyy viedä syksyllä eläinlääkärille nukutettavaksi. Se on vähintä, mitä surullisen kesäkissan hyväksi voi tehdä, jotta se ei kärsisi tulevan talven pakkasilla.

Jos kissan päättää pitää, kannattaa valmistautua sopeutumisvaikeuksiin, kun kissa opettelee ulkoeläimestä sisälemmikiksi.

Lähteet: Sey.fi, Hesy.fi 

Lue myös:

    Uusimmat