Huvipuiston "helvetin portilta" alkoi tulipalo, joka uhkasi tappaa näyttelytiloissa olleet keskosvauvat – hoitajat juoksivat pienet turvaan oman henkensä uhalla

New Yorkin Dreamland-huvipuisto paloi maan tasalle tasan 108 vuotta sitten 0:47
Valokuvissa näkyy, kuinka puinen huvipuiston tuhoutui aamuyön palossa täysin.

Suuri huvipuisto Dreamland ehti toimia New Yorkin Brooklynissa, Coney Islandilla vain seitsemän vuotta. Tasan 108 vuotta sitten huvipuiston Hell Gate -laitteessa syttyi tulipalo, joka tuhosi hetkessä koko puiston.

Kun Dreamland avattiin, se oli jotain uutta ja hienoa: maailman ensimmäinen aidattu, sisäänpääsymaksullinen huvipuisto. Siellä oli vuoristorata, kummitusjuna ja hot dogeja. Mutta siellä oli myös eläimiä, vauvoja keskoskaapeissa ja kehityshäiriöisiä ihmisiä huvittelijoiden ihmeteltävänä.

Puistossa esiintyi muun muassa raajaton laulaja Violetta.

Coney Islandin historiantutkija Charles Denson kuvailee paloa ennennäkemättömäksi. Palo oli pitkään Yhdysvaltain suurin palo ennen kaksoistornien sortumista vuonna 2001.

– Kukaan ei ollut koskaan nähnyt sellaista paloa. Dreamland näytti tukevalta, mutta se oli täysin tehty puusta ja muovista, joten se paloi nopeasti, Charles kommentoi New York Postille vuonna 2011.

Keskoskaappivauvat pelastettiin

Kuusi vauvaa oli huvipuistoalueella keskoskaapeissa, koska tuohon aikaan kaappeja ei oltu testattu tarpeeksi, jotta niitä saisi pitää sairaaloissa.

Aamun ensimmäiset lehdet kertoivat vauvojen menehtyneen palossa, mutta oikaisivat tiedon myöhemmin. Vauvoja hoitaneet sairaanhoitajat olivat kantaneet pienet turvaan tappavien liekkien keskeltä.

Omistaja William H. Reynolds oli omassa kodissaan, kun hänen puistonsa paloi maan tasalle 27.5.1911. Puisto paloi hetkessä, lähes räjähdysmäisesti. Aikanaan palon kuvailtiin kuulostaneen tulivuoren purkaukselta.

Kolmelta yöllä puiston korkea Beacon Tower romahti aiheuttaen valtavan savu- ja liekkipylvään.

Dreamlandin alueella oli noin 80 eläintä häkeissään. Kaikki paloivat hengiltä. Joukossa oli muun muassa seitsemän leijonaa. Hetken aikaa paloa pakoon juosseita eläimiä oli myös kaupungin kaduilla; kerrotaan, että poliisi joutui muun muassa ampumaan yhden karanneen leijonan.

Lue myös:

    Uusimmat