"Huusin, mutta kukaan ei kuullut minua"

23 vuotta "koomassa" ollut mies kertoo kauhun vuosista, joiden aikana hän ei pystynyt kertomaan lääkäreille olevansa täysin tajuissaan.

Rom Houben joutui 23 vuotta sitten auto-onnettomuuteen, halvaantui ja vaipui koomaan - tai niin lääkärit luulivat.

Houben makasi sängyssään vegetatiivisessa tilassa eli pysyvästi tiedottomana. Todellisuudessa mies oli kuitenkin tajuissaan kaikki vuodet.

− Minä huusin, mutta mitään ei kuulunut, nyt 46-vuotias Houben kuvaa painajaistaan Daily Mail -lehdelle.

Toinen syntymä

Lääkärit suorittivat vuonna 1983 useita kokeita, kunnes lopulta päättelivät vastahakoisesti, että Houbenin tietoisuus oli sammunut. Kolme vuotta sitten tapahtui yllätyskäänne, kun uudet korkeaa teknologiaa hyödyntävät laitteet paljastivat, että hänen aivonsa toimivat lähes normaalisti!

Houben kuvaa hetkeä toiseksi syntymäkseen.

− Olin kirjaimellisesti unelmoinut kaikki nuo vuodet paremmasta elämästä. Turhautuminen on liian pieni sana kuvaamaan sitä, miltä minusta tuntui, Houben kertoi Daily Mailille uuden kommunikointikeinonsa, tietokoneen, välityksellä.

"Haluan nauttia elämästä"

Houbenin pelastanut neurologi-expertti Steven Laureys uskoo, että maailmalla saattaa olla muitakin valekoomassa olevia ihmisiä. Houbenin tapaus onkin nostanut pinnalle keskustelun siitä, onko koomaan vaipunut tosiaan mieleltään täysin tiedostamaton.

Laureysin uuden tutkimuksen mukaan potilaat, jotka luokitellaan vegetatiiviseen tilaan, ovat usein saaneet väärän diagnoosin.

− Tiedottoman leiman saanut ihmisen ei pääse juuri koskaan siitä eroon, Layreys totesi Daily Mailille.

Houben elää luultavasti loppuelämänsä sairaalassa. Tietokoneen lisäksi hänellä on myös sängyn yläpuolella erityinen laite, jonka avulla hän voi lukea kirjoja makuuasennossa.

− Minä haluan lukea, keskustella ystävieni kanssa tietokoneen avulla ja nauttia elämästä nyt kun ihmiset tietävät, etten ole kuollut, Houben sanoi.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja