Huumeidenkäyttäjän äiti kertoo tarinansa: Sisko löysi ruiskuja repusta, tytär nyt pakkohoidossa

Merjan tytär siirtyi kannabiksesta koviin huumeisiin 7:53

Vaikka asenteet kannabista kohtaan ovat lientyneet, porttiteoria voi toimia yhä. Kannabiksen käytön myötä asenteet muitakin huumeita kohtaan voivat lientyä ja madaltaa kynnystä kokeilla. Merja Väisänen huomasi sen henkilökohtaisesti.

Merja Väisäsen tyttären elämänhallinta petti nopeasti, kun huumeet tulivat osaksi tämän elämää. Ensimmäisenä alkoi kannabiksenkäyttö, mutta tytär siirtyi piikitettäviin huumeisiin nopeasti.

Jo kannabiksenkäyttö muutti persoonallisuutta ja se huomattiin pian, mutta Väisäsen mukaan meni yllättävän kauan, ennen kuin perheessä huomattiin piikitys.

– Toinen tyttäreni huomasi ruiskuja laukussa ja säästääkseen minua hommasi siskonsa katkolle, Väisänen muistelee Huomenta Suomi -ohjelmassa.

"Mietojen aineiden käytön myötä tulee huumemyönteisyyttä"

Irti Huumeista ry:n puheenjohtajan Sami Räsäsen mukaan tarina on tyypillinen. Huumeidenkäyttöä pyritään peittelemään ja kestää aikaa ennen kuin se huomataan.

Väisäsen tytär siirtyi piikitettäviin huumeisiin kannabiksesta ja Räsänenkin uskoo porttiteoriaan. Hän ei ajattele, että ihminen alkaa etsiä aina vahvempaa vaikutusta, vaan uskoo sosiaalisten piirien muutoksen vaikuttavan siihen, että kannabiksesta siirrytään koviin huumeisiin.

– Sosiaalinen ympäristö muuttuu ja sen myötä tulee huumemyönteisyyttä. Kun tarjotaan esimerkiksi amfetamiinia, niin lähdetään helpommin kokeilemaan.

Tytär toista kertaa pakkohoidossa

Väisäsen tytär on suljetulla osastolla pakkohoidossa toista kertaa tänä vuonna. Hoidossa yritetään motivoida elämään ilman päihteitä, ja autetaan vieroitusoireiden ja mahdollisten muiden sairauksien kanssa.

Väisänen kannustaa vanhempia topakkuuteen. Jos on syytä epäillä, että lapsi käyttää huumeita, asiaan tulisi puuttua heti.

– Ei kannata jäädä katsomaan, että kyllä tämä tästä. Yleensä se ei siitä. Sekä käyttäjä että läheinen tarvitsevat tietoa ja apua. Harva selviää ilman sitä.

Katso keskustelu kokonaisuudessaan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat