Mainos

Huumeet tappavat jatkuvasti enemmän suomalaisia

Huumeiden ja lääkkeiden väärinkäyttöön kuolee yhä enemmän ihmisiä.

– Huumausainepositiivisia tapauksia alkaa olla jo enemmän kuin liikennekuolemia, summaa oikeuskemian emeritusprofessori Erkki Vuori Helsingin yliopistosta.

Viime vuonna vajaasta 300 vainajasta löytyi huumeita, mutta osalla kuoleman aiheuttajaksi osoittautui jokin muu syy. Alkoholi tappaa noin 3 000 suomalaista vuodessa.

Huumeiden käyttäjät tarttuvat pelottomasti uusiin päihdyttäviin aineisiin. Vuori kertoo, että esimerkiksi lääkkeitä otetaan hengenvaarallisia määriä tuntematta niiden ominaisuuksia. Lisäksi sekoitetaan yhteensopimattomia lääkkeitä.

Päihdekäyttöön päätyy Vuoren mukaan koko ajan uusia lääkkeitä. Yhtenä tuoreimpana esimerkkinä hän mainitsee epilepsialääkkeen, jonka huumekäyttöön kuoli viime vuonna toistakymmentä ihmistä.

Ennakkoluuloton kokeilu johtaa siihen, että hengenvaarallisen annoksen ottaneita potilaita ei osata hoitaa, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Perinteisissä huumausaineissa lääkärit tietävät, miten hoitaa yliannostustapauksia. Nyt usein nuoren kaveritkaan eivät tiedä, mitä aineita hän on ottanut, sanoo erikoissuunnittelija Elina Kotovirta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.