Huuhkajat-tähti Robin Lod säkenöi Armenia-voitossa – "Tämä oli meille vaikea peli"

Ei se kaunista ollut, mutta voitto tuli joka tapauksessa. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue haki EM-karsintojen avausvoittonsa kukistamalla Armenian vieraissa 2–0.

Suomi oli hävinnyt karsinta-avauksensa Italialle Udinessa, joten toinen ottelu toi ensimmäiset pisteet. Suomen maalit Jerevanin illassa tekivät Fredrik Jensen ja Pyry Soiri.

Voitostaan huolimatta Suomi oli pitkiä pätkiä ottelusta vaikeuksissa Armenian terävien vastaiskujen kanssa. Päävalmentaja Markku Kanervan miehistö sortui muun muassa useisiin harhasyöttöihin.

– Tämä oli meille vaikea peli. Armenia pelasi hyvin ja teki homman meille hankalaksi, molemmissa maaleissa vahvasti mukana ollut Robin Lod sanoi.

Jensen onnistui nopeasti

Jensen viimeisteli avausosuman 14. peliminuutilla komean hyökkäyskuvion päätteeksi.

Tilanne käynnistyi, kun Teemu Pukki pelasi pallon Lodille kantapäällään. Lod pelasi pallon takaisin pystyjuoksuun Pukille, joka syötti sen takatolpalle Jensenille.

Jensenin maajoukkuesaldo on komea, sillä kahdeksassa pelissä on syntynyt kolme osumaa.

– Tässä lohkossa ei hirveästi helppoja pelejä ole. Emme olleet tänään ihan parhaimmillamme, Lod myönsi.

Heikot hyökkäysten päättämiset saivat äänekkään kotiyleisön huokailemaan kolealla Republican-stadionilla. Armenian todella vaaralliset tekopaikat jäivät ottelussa suhteellisen vähiin, vaikka maalivahti Lukas Hradecky joutui lopussa venymään komeaan tuplatorjuntaan.

Toisen puoliajan kuva oli melko samankaltainen avausjakson kanssa. Suomi yritti rauhoittaa peliä pallonhallintajaksoilla, mutta sortui virheisiin, ja Armenia hyökkäsi terävästi vastaan.

Soirilla ja Pukilla oli toisella jaksolla hyvät paikat lisätä Suomen johtoa, mutta vapauttava toinen maali nähtiin vasta 78. minuutilla.

Maalista valtava osa menee Lodille, joka pohjusti osuman komealla ja pitkällä kuljetuksellaan sekä syötöllään. Soirilla oli helppo työ panna pallo maalin edestä tyhjiin.

– Oli tosi kiva päästä pelaamaan. Röba (Lod) teki loistavan duunin. Oli vaan pakko varmistaa, että pallo menee maaliin, vaihdosta kentälle tullut Soiri sanoi.

Paluu tuttuun ryhmitykseen

Italiaa vastaan Suomi pelasi kolmella keskuspuolustajalla, mutta Armenia-otteluun joukkue lähti tutulla 4–4–2-ryhmityksellä.

Kanerva oli tehnyt avauskokoonpanoonsa yhden pelaajamuutoksen, kun toppari Sauli Väisänen putosi penkille ja Jensen nousi avaukseen. Ratkaisu oli oikea.

– Kolme pistettä kahdesta pelistä on vähintä, mihin voi olla tyytyväinen. Jos emme olisi tänään voittaneet, se olisi tehnyt unelmamme EM-paikasta tosi hankalaksi. Tämä on myös henkisesti tärkeä voitto, Lod sanoi.

Suomen EM-karsintaurakka jatkuu kesäkuussa kotipelillä Bosnia ja Hertsegovinaa sekä vierasottelulla Liechtensteinia vastaan.