Harvinainen yhteisvetoomus: Yhdellä koronatestillä tai rokotteella pitäisi päästä Suomeen, sanoo kolme työmarkkinajärjestöä

Suomi ottaa vapaata matkustamista edistävän EU:n vihreän passin käyttöön vasta heinäkuun puolivälissä 2:02
Suomi ottaa matkustamista edistävän EU:n vihreän passin käyttöön vasta heinäkuun puolivälissä. Katso video!

Kolme työmarkkinajärjestöä vaatii yhdessä, että Suomi avataan matkustamiselle muun Euroopan tahdissa. Järjestöjen mielestä Suomeen pitäisi päästä yhdellä ennakkotestillä tai yhdellä rokotteella.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteltu uusia matkustusrajoituksia. Työmarkkinajärjestöt eivät ole niihin tyytyväisiä.

Yhteisessä tiedotteessaan työntekijäjärjestöt Ilmailualan Unioni IAU ja Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä työnantajaliitto Palvelualojen työnantajat Palta vaativat, että Suomi avaa matkustamisen muun Euroopan tahdissa.

– Negatiivisella ennakkotestillä tulee päästä Suomeen ilman vaadetta toisesta testistä, samoin yhdellä rokotteella, aivan kuten pääosassa muutakin Eurooppaa. Nyt Suomen suunnitelmat vievät toiseen suuntaan ja ovat esteenä rajojen avautumiselle, IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari sanoo tiedotteessa.

Järjestöt: Rajoitukset liian laveita ja voimassa liian pitkään

Hallituksen valmistelemassa uudessa mallissa Suomeen saapuvilta matkaajilta vaaditaan ennakkotestin lisäksi edelleen toinen koronatesti 3–5 päivän sisällä maahan saapumisesta.

Testeistä voi vapautua esittämällä todistuksen sairastetusta koronasta tai hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta.

Työmarkkinajärjestöjä hiertää esityksessä tuplatestauksen lisäksi se, että toimenpiteitä sovellettaisiin huolimatta siitä, minkälaisen koronariskin alueilta matkaajat Suomeen saapuvat.

Tartuntatautilain muutoksilla toteutettava malli on järjestöjen mielestä myös kohtuuton suomalaisille matkaajille, kun rokotetodistusta voitaisiin hyödyntää vasta toisen rokotteen jälkeen. Lisäksi rajoitukset ovat järjestöjen mielestä voimassa liian pitkään, toukokuulle 2022 asti.

"Markkinaosuuksia voidaan menettää pysyvästi"

Työnantaja- ja tekijäjärjestöjen välillä on ollut viime vuosina kovia kiistoja monista työmarkkinakysymyksistä, ja yhteiseen näkemykseen perustuvaa tiedotetta voi pitää harvinaislaatuisena.

Järjestöt pelkäävät tiedotteessa, että Suomen matkailuala uhkaa menettää jo toisen kesäsesongin putkeen.

– Myös suomalaisten reittien ja kohteiden on oltava avoinna, kun matkustaminen muualla Euroopassa vapautuu. Markkinaosuuksia voidaan menettää pysyvästi, jos terveysturvallisen matkustamisen avaamisessa meri- ja ilmaliikenteessä ei pysytä muiden tahdissa, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo tiedotteessa.

Lausuntokierros päättyi eilen

Hallituksen pitkään valmistellun lakiesityksen lausuntokierros päättyi eilen. Lakiesitys on saanut julkisuudessa kritiikkiä IAU:n, PAM:n ja Paltan lisäksi erilaisilta matkailutoimijoilta, kuten esimerkiksi Finnairilta.

Tartuntatautilain muutoksilla pyritään ehkäisemään ulkomaisten koronatartuntojen leviämistä Suomeen.

Lakimuutokset on tarkoitus saada voimaan mahdollisimman pian.

Lue myös:

    Uusimmat