HUSin Asko Järvinen: Joulua ei ole peruttu! "Rokotetut turvallisin mielin", mutta ulkomailta saapuvat älkööt heti bailatko

HUS:in Asko Järvinen tulevasta joulusta: Rokotetut turvallisin mielin 3:33
Asko Järvisen mukaan joulua ei ole syytä perua. Katso koko haastattelu!

HUS:in Asko Järvinen ei vielä peruisi joulun viettoa.

Infektioylilääkäri Järvisen mukaan täysin rokotetut ihmiset voivat suhteellisin turvallisin mielin viettää joulua, ainakin pienessä perhepiirissä. Jos rokottamattomia on mukana juhlinnassa, heillä on riski saada korona ja taudin vakava tautimuoto. Myös pienet lapset voivat kuljettaa tautia.

– Lapsissa tautia esiintyy tällä hetkellä aika paljon. He voivat myös tuoda siihen joulunviettoporukkaan tartuntaa. Omikronista huolimatta näkisin, että rokotetut – ainakin vaikean taudin osalta – voivat viettää turvallisin mielin joulua, Järvinen sanoo.

Ihmisten kohtaaminen lisää ja siirtää tautia, mutta toisaalta tartuntariski on Järvisen mukaan iso koko maassa.

– Tartuntariski on aika iso koko maassa ja sikäli tilanne poikkeaa siinä mielessä aiemmasta. Toki joulun siirtymiset voivat omikronmuunnosta levittää maan sisällä, hän summaa.

Ulkomailla tarkkana

Monet voivat suunnata ulkomaille joulun viettoon. Järvisen mukaan tautitilanne kohdemaassa voi olla Suomea pahempi. Tällöin tartunnan riski kasvaa.

– Rokotetulla ihmisellä vaikean taudin riski on pieni, mutta ulkomailta voidaan tuoda uusia viruskantoja tänne. Palaamisen kanssa pitäisi olla varovainen, ettei haeta kontaktipintaa, eli ei ainakaan suoraan voi mennä bailaamaan, vaan pidetään kontaktit reilun viikon ajan vähissä.

Järvinen onkin aiemmin suositellut omaehtoisen karanteenin pitämistä ulkomaanmatkan jälkeen.

Kotitesteistä turvaa jouluun? 

Kotona tehtävät koronan pikatestit voivat tuoda joulun viettäjälle helpotusta. Kotitestin voi tehdä esimerkiksi juuri ennen juhlia.

Huomiota kannattaa kuitenkin kiinnittää aikaan, jolloin testitulos on voimassa. Noin vuorokauden kuluessa mahdollinen virustartunta voi muuttua tartuttavaksi, vaikka sitä ei testissä aiemmin näkynyt.

– Kyllä siinä varmuutta saa, ettei testatulla ole suuria virusmääriä ja tartunnan riskit ovat paljon pienemmät, Järvinen toteaa pikatesteistä.

Myös täysin oireeton ihminen voi saada varmuutta kotitestistä, sillä Järvisen mukaan suurempi virusmäärä todennäköisesti näkyy testissä.

Lue myös:

    Uusimmat