HUS varautuu epidemian pahenemiseen – kymmeniä hoitajia lisää siirtyy tarvittaessa koronatyöhön 150 euron korvauksella

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin omien ennusteiden mukaan koronaepidemian huippu osuu pääsiäiseen. Tilanteeseen on varauduttu sopimalla henkilökunnan kanssa siitä, ketkä siirtyvät tarvittaessa koronatöihin. 

Viime keväänä HUS-alueella oli tehohoidossa yhtä aikaa enimmillään 46 koronapotilasta, ja lähes samoihin lukemiin on varauduttu tänäkin keväänä. HUSissa on valmius 160 vuodeosastopaikkaan koronapotilaille. Eikä kyse ole enää pelkästä varautumisesta.

– Koronapotilaiden vuodeosastopaikkoja ja tehohoitopaikkoja on jo lisätty, ja henkilökuntaa on jo siirtynyt koronapotilaita hoitamaan, kertoo johtava ylihoitaja Marja Renholm HUSista. 

Hoitajat virtuaalitiimistä

Viime vuonna pandemian ollessa pahimmillaan koronapotilaiden hoitoa pyöri noin viidensadan hoitajan voimin. Suurinpiirtein samaan päädyttäneen tänäkin vuonna. Koronapotilaiden vapaaehtoisiksi hoitajiksi ilmoittautuneet työntekijät kootaan virtuaalitiimiin, josta tarvittaessa kutsutaan töihin. 

Yksi tiimiläisistä on Martina Hirmasto, joka siirtyi vastasyntyneiden tehohoidosta koronateholle. Hän on vapaaehtoisena koronatyössä jo toista kertaa.

– Ensimmäisellä kerralla jännitti. Koronapotilaiden hoitaminen teho-osastolla on sekä henkisesti että fyysisesti raskasta, kertoo Hirmasto.

Hoitajat saavat kuukausipalkkansa päälle 150 euroa ylimääräistä korvausta koronatyöstä.

– Jos olen rehellinen, ei se tunnu riittävältä. Se on pieni summa siitä, mitä teemme ja kuinka joustavia olemme, kommentoi Hirmasto.

HUS on joutunut järjestelemään toimintaansa saadakseen riittävästi tiloja ja henkilökuntaa koronapotilaiden hoitamiseen. 

– Tilannetta arvioidaan jatkuvasti, että voidaanko toimintaa jostakin supistaa. Ja on jo supistettukin, kertoo Marja Renholm.

Viime keväänä sairaalan pysäköintihalliin rakennettiin varasairaalan mallitilat, jotka on nyt purettu. Jos tilanne muuttuu radikaalisti, varasairaala saadaan pystytettyä kahdessa viikossa.

Lue myös:

    Uusimmat