Laivoja, hotelleja ja messutiloja – tällaisia tiloja Suomelle on tarjottu sairaaloiksi, jos paikat täyttyvät

4:00

Jos koronapotilaiden määrä nousee yhtäkkiä Suomessa rajusti, hurjimmissa skenaarioissa on puhuttu messutilojen, laivojen tai hotellien hyödyntämisestä. Sosiaali- ja terveysministeriöstä vahvistetaan, että tarjouksia on tullut eri hotelleilta ja ainakin yhdestä laivayhtiöstä. 

Sosiaali- ja terveysministeriöstä ei haluta kertoa yksityiskohtaisia tietoja tehdyistä tarjouksista kuten firmojen nimiä. Ministeriön valmiusjohtajan Pekka Tulokkaan mielestä nämä vaihtoehdot tilapäissairaaloiksi ovat epätodennäköisiä tässä vaiheessa.

– Missään tapauksessa ainakaan lähitulevaisuudessa ei tarvitse turvautua näihin ratkaisuihin, koska kiireetöntä hoitoa on ajettu sairaaloista alas. Normaalit sairaansijat siis riittävät ja toisaalta tehohoitopaikkoja on lisätty.

Yle on aiemmin uutisoinut, että Helsingin Pasilassa sijaitseva Messukeskus on tarjonnut yli 50 000 neliön tilojaan koronasairaalaksi

Koronaepidemian huippua vasta odotetaan. Jos sairaansijat uhkaisivat loppua Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, apua haettaisiin Hyksin erityisvastuualue Ervasta. Silloin käytössä olisivat muun muassa Lappeenrannan, Kotkan ja Lahden sairaalat. 

Kirurgiseen sairaalaan Helsingissä on jo perustettu teho-osasto ja vuodeosasto koronan aiheuttamaa potilaiden lisäystä varten. 

– Ajatustasolla on puhuttu laivoista, hotelleista ja messutiloista, mutta sen ollut lähinnä spekulaatiota, toteaa HUSin lääkintäpäällikkö Eero Hirvensalo.

Joka tapauksessa HUSista ollaan jatkuvassa neuvotteluyhteydessä yliopistollisiiin sairaaloihin Tampereelle, Turkuun, Kuopioon ja Ouluun.

Uudellamaalla on lisätty tehohoitopaikkoja ja vähennetty kiireellistä hoitoa, jotta paikat riittäisivät.

Oulussa apuna tyhjentyneet vuodeosastot

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, johon kuuluu 29 kuntaa, on valmius ottaa tyhjentyneet vuodeosastot uudestaan käyttöön alueen kuntien aluesairaaloista ja terveyskeskuksista. 

– Pidämme todennäköisenä, että näillä sairaansijoilla pärjätään. Messuhallien tai urheiluhallien käyttöönottoa ei pidetä tarpeellisena tämänhetkisen tiedon mukaan, sanoo johtajaylilääkäri Juha Korpelainen.  

Sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä että HUSissa kaikkein suurin ongelmakohta on osaavan hoitohenkilöstön saaminen kokoon. Sairaanhoitopiireissä koulutetaan ja rekrytoidaan nyt kiireellä hoitajia. Myös uusia lääkäreitä on palkattu. 

Pohjois-Pohjanmaalla luotetaan, että kuntien vuodeosastot tarjoavat avun sairaansijojen tarpeeseen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja