HUS: Koronaviruksen toteamiseen käytettävä PCR-testi ei kerro luotettavasti tartunnan saaneen tartuttavuudesta tai parantumisesta

1:08:02
Hallitus tiedotti viime viikolla koronatestien lisäämisestä.

PCR-testiä käytetään koronavirustartunnan toteamiseen ja siihen se soveltuu hyvin.

Sen sijaan parantumisen osoittaminen negatiivisella PCR-testituloksella on ongelmallisempaa.

– Tiedämme tavallisista hengitystieviruksista, että virusta voidaan havaita hengitysteistä jopa viikkoja taudin sairastamisen jälkeen herkillä PCR-testeillä. Sama pätee myös koronavirusinfektioon. Positiivinen PCR-testitulos oireiden loppumisen jälkeen, ei tarkoita sitä, että henkilö olisi vielä tartuttava, sanoo infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen.

Siinä vaiheessa, kun henkilön ei katsota enää olevan tartuttava, eristystoimet voidaan purkaa.

Kotihoidossa olevan henkilön eristys

Hyväkuntoinen koronavirustartunnan saanut henkilö voi sairastaa kotona. Henkilön tulee olla eristyksessä kotona. Eristystä jatketaan vähintään 7 vuorokautta riippumatta siitä, onko hänellä oireita vai ei. Jos henkilöllä on oireita vielä tämän 7 vuorokauden jälkeen, hänen tulee olla kotona, kunnes hän on ollut oireeton vähintään vuorokauden ajan. Uutta koronavirusnäytettä ei ole tarpeen ottaa.

Sairaalassa hoidettavan potilaan eristys

Jos koronavirustartunnan saanut tarvitsee sairaalahoitoa, häntä hoidetaan eristyksessä ja henkilökunta noudattaa varotoimia sekä käyttää suojaimia. Jos potilas siirtyy toivuttuaan sairaalasta suoraan kotiin, uusia koronavirusnäytteitä ei ole tarpeen ottaa. Potilas saa tarvittavat ohjeet kotiutuessaan.

Jos potilas siirtyy sairaalasta jatkohoitopaikkaan tai kuntoutukseen, uusia koronavirusnäytteitä ei oteta, jos potilas on ollut kaksi vuorokautta oireeton ja oireiden alusta on kulunut vähintään kaksi viikkoa.

Jos sairaalahoito pitkittyy esimerkiksi jonkun muun sairauden hoidon vuoksi, tällä hetkellä toimitaan siten, että eristys- ja varotoimet lopetetaan, kun potilaasta on otettu kahtena peräkkäisenä päivänä koronavirusnäytteet ja ne ovat olleet negatiiviset.

Parantuminen riippuu oireiden vakavuudesta

Suurin osa koronavirustartunnan saaneista sairastaa taudin oireettomana tai lievin oirein. Lievästi oireilevat toipuvat parissa viikossa. Heillä, joilla tauti on vakavampi, oireet voivat jatkua jopa viikkoja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että he olisivat edelleen tartuttavia.

– Sairaalasta kotiutettu koronavirustartunnan saanut potilas ei välttämättä ole vielä kokonaan parantunut, vaikka virusta ei enää hänen elimistöstään löytyisikään. Jos infektio on aiheuttanut keuhkomuutoksia, niiden korjaantuminen voi viedä pitkän ajan. Aika näyttää, miten hyvin ja missä ajassa koronaviruksen aiheuttamat muutokset parantuvat, Järvinen toteaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja