Hurjat helteet iskevät ympäri maailman – lähipäivinä voidaan rikkoa Euroopan kuumuusennätys

Suomalaisnainen kertoo Italian käristävistä helteistä – pahimmillaan liki 50 astetta 4:53
Suomalaisnainen kertoo Italian käristävistä helteistä – pahimmillaan liki 50 astetta.

Tähän asti korkein lämpötila Euroopassa on Sisiliassa mitattu 48,8 astetta vuodelta 2021.

Viikonloppuna ja lähipäivinä odotetaan ennätysmäisen kovia helteitä ympäri maailman.

Italiassa terveysministeriö on varoittanut, että lämpötilat voivat nousta ennätystasolle kuudessatoista kaupungissa, mukaan lukien Roomassa, Firenzessä ja Bolognassa. Pääkaupunki Roomaan odotetaan jopa 43:a astetta tiistaina. Rooman edellinen ennätys on vuoden 2007 elokuussa mitattu 40,5 astetta. Sisiliassa ja Sardiniassa lämpötila voi nousta jopa 48 asteeseen.

On mahdollista, että lähipäivien aikoina rikotaan edellinen Euroopan kuumuusennätys, ennakoi Euroopan avaruusjärjestö Esa. Tähän asti korkein lämpötila Euroopassa on Sisilian Floridiassa mitattu 48,8 asteen lämpötila, joka saavutettiin 11. elokuuta vuonna 2021.

Akropolis suljettiin kuumuuden takia

Tuskaisen kuumaa on myös Kreikassa. Keski-Kreikassa Thebassa mitattiin lauantaina enimmillään 44,2 astetta, kertoi Greek City Times. Ateenan Akropolis suljettiin lauantaina toista päivää peräkkäin kuumimpien tuntien ajaksi, sulkemisella haluttiin suojella työntekijöitä ja vierailijoita kuumuudelta.

Punainen risti on viime päivinä päivystänyt jakamassa vettä kukkulan juurella kuumuudesta kärsiville ihmisille. Akropoliksen lämpötilat nousevat korkeiksi, koska arkeologinen muistomerkki sijaitsee korkealla kukkulalla ilman varjoa.

Monsuunikauden tulvat pahenevat Intiassa

Intiassa pääkaupunki Delhin läpi virtaava Yamunajoen pinta on noussut niin, että se uhkaa suurta osaa suurkaupungista. Yamuna on noussut monsuunisateiden takia yli metrin ohi edellisen tulvaennätyksen vuodelta 1978.

Pohjois-Intiassa tulvat ovat vaatineet jo 90 ihmishenkeä. Intian monsuunikausina koetaan usein tulvia ja maanvyöryjä, mutta tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos johtaa siihen, että tulvia tulee enemmän ja useammin.

Mennyt kesäkuu oli EU:n Copernicus-ilmastopalvelun mukaan mittaushistorian kuumin kesäkuu.

Lue myös:

    Uusimmat