52,3: Intiassa historian kuuminta

Intian pääkaupungissa Delhissä on mitattu Intian mittaushistorian lämpöennätys, 52,3 astetta, kertoo maan meteorologian laitos. Tappavan helteen vuoksi 30 miljoonan ihmisen kaupunkiin on annettu varoitus äärimmäisestä kuumuudesta.

Intian mittaushistorian edellinen lämpöennätys oli 51 astetta. Se mitattiin Rajasthanin osavaltiossa sijaitsevalla Phalodin aavikkoalueella vuonna 2016.

Kaupungissa paha vesipula

Helleaallon vuoksi Delhiä uhkaa myös vesipula. Viranomaiset ovat sen vuoksi joutuneet rajoittamaan vedenjakelua useille alueille. Osassa kaupunkia vettä saa vain 15–20 minuutin ajan päivässä.

Vedenjakelusta vastaava ministeri Atishi Marlena kehotti Times of India -lehden haastattelussa ihmisiä ottamaan vastuuta vedenkulutuksestaan ja välttämään haaskaamista.

Kovat helleaallot ovat Intiassa tavallisia kesäkuukausina. Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos lisää kuitenkin niiden määrää ja pidentää äärilämpötilojen kestoa.

Ruotsin Gotlannissa toukokuun ennätyslämpötila

Sää on ollut viime päivinä ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämmintä myös Pohjois-Euroopassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan elohopea on kivunnut lähelle kolmeakymmentä astetta Suomen lisäksi ainakin Ruotsissa ja Baltian maissa.

Ruotsissa Gotlannin Visbyssä lämpötila kohosi tiistaina 27,9 asteeseen. Ruotsin ilmatieteen laitoksen mukaan kyseessä on korkein koskaan mitattu toukokuun lämpötila kaupungin yli 150 vuoden taakse ulottuvassa mittaushistoriassa.

Gotlannin saaren kaikkien aikojen lämpöennätyksestä ollaan kuitenkin vielä kaukana. Elokuussa vuonna 1975 Gotlannin Buttlessa mitattiin 35,2 astetta.

Täydennetty juttua kauttaaltaan kello 14.48.

Lue myös:

    Uusimmat