Hurja näkymä – Suomi menettämässä pullean kultasuonen

Suomen paralympiajoukkueen koko on tippunut hälyttävän pieneksi, ja paraurheilun tulevaisuus näyttää huolestuttavalta. Moninkertainen arvokisavoittaja Leo-Pekka Tähti linjaa suurimman syyn joukkueen koon dramaattiselle laskulle.

Ongelma on, että ei löydetä urheilijoita. Se on ensimmäinen, että pitää löytää pohjaa. Pitää alkaa kasvattaa alustaa, Leo-Pekka Tähti sanoo.

Pariisin paralympialaisiin matkaava Tähti on nähnyt monet arvokisat. Hänen ensimmäisissä paralympialaisissaan Ateenassa 2004 Suomen joukkueen koko oli peräti 86 urheilijan kokoinen. Nyt Joukkue on kutistunut 16 urheilijan suuruiseksi.

Kyllä se totta kai huolestuttaa ja (joukkueen koko) jostakin kertoo. Asiat on pikkaisen huonosti, Tähti sanoo.

Yksi syy on myös laajempi taso maailmalla.

Paralympialaisiin on tänä päivänä entistä vaikeampi päästä. Esimerkiksi meidän luokassa joudutaan jättämään joitain top 10 ja jopa top 5 -urheilijoita pois, sillä he eivät ole saaneet kisapaikkaa. Kriteerit ovat myös kovat, Tähti osaa kertoa.

Suomen joukkueen koko on laskenut jatkuvasti huipuvuosista, ja trendi näyttää jatkuvan. Tulevaisuudessa paralympialaisiin saattaa lähteä alle kymmenen urheilijan nippu.

– Lisää urheilijoita tarvitaan, on myös Paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Raution viesti.

Raution mukaan urheilijoiden löytämiseksi pitää tehdä paremmin yhteistyötä.

– Yhteistyötä kuntoutuslaitosten, koulujen ja kuntien kanssa, että me löydämme ne urheilijanalut, jotka haluavat urheilijoiksi. Ihan kuten urheilussa yleensä – me tarvitsemme enemmän liikkujia, jotta löytyy niitä urheilijoita, Rautio kertoo.

– Tarvitaan tietoisuutta, että on mahdollisuuksia (urheilla).

Kuuden mitalin tavoite

Ratakelauksessa Suomi on ollut pitkään huipulla, ja myös Pariisin kisoista tavoitteena on saada mitaleita. 

Lähden tavoittelemaan kauden parasta vetoa. 13,66 olen pystynyt vetämään tänä vuonna. Jos siitä pystyy parantamaan, niin sitten ollaan hyvin lähellä ME-aikaa, Tähti spekuloi.

Tokion paralympialaisista Tähti kelasi 100 metriltä hopeaa. Tälläkin kertaa Tokiossa kultaan rynninyt Thaimaan Paeng-nuea Athiwat on suosikki. Hänen ME-aikansa on 13,52.

– ME-aika ei kuitenkaan riitä välttämättä voittoon asti. Mitali on tavoitteena. Tarkoitus on haastaa maailman ykkönen, Tähti sanoo.

Suomi on vuosien saatossa kahminut paralympialaisista hurjan mitalisaaliin: 155 kultamitalia, 150 hopeamitalia ja 166 pronssia, eli yhteensä arvolaattoja on voitettu 471 kappaletta. Tänäkin vuonna menestystä voi odottaa, vaikka Suomen joukkue on kooltaan pieni.

– Kyllä meillä kuusi mitalia on realistinen tavoite. Ylerisurheilukentällä odotetaan mitaleita, on jousiampujia ja Aino Taponen pöytätenniksessä. Sen lisäksi meillä on ratsastuksessa ensi kertaa joukkue, eli kolme urheilijaa, Rautio luettelee potentiaalisia mitalisteja.

Suomen paralympiajoukkue

Vilma Berg, yleisurheilu (T38, pituus ja 400m)

Leo-Pekka Tähti, yleisurheilu (ratakelaus, T54)

Amanda Kotaja, yleisurheilu (ratakelaus, T54)

Toni Piispanen, yleisurheilu (ratakelaus, T51)

Iida Lounela, yleisurheilu (pituushyppy ja 100 m, T12)

Henry Manni, yleisurheilu (ratakelaus, T34)

Marjaana Heikkinen, yleisurheilu (keihäänheitto, F34)

Teijo Kööpikkä, yleisurheilu (kuulantyöntö, F57)

Teppo Polvi, pyöräily (käsipyöräily, H1)

Jere Forsberg, jousiammunta (avoin taljajousi)

Jean-Pierre Antonios, jousiammunta (taljajousi, W1)

Jonna Aaltonen, ratsastus (kouluratsastus, ryhmä V)

LauraKangasniemi, ratsastus (kouluratsastus, ryhmä V)

Katja Karjalainen, ratsastus (kouluratsastus, ryhmä I)

Aino Tapola, pöytätennis (luokka 1)

Jarkko Mylly, ampumaurheilu (SH1-luokka, pienoiskivääri R6 ja ilmakivääri R3)

Lue myös:

    Uusimmat