Huonoja uutisia tulevaisuuden lomailijoille: Puolet hiekkarannoista tulee katoamaan

Oletko valmis maksamaan lentopäästöistä? 9:56
Lentomatkustaminen rasittaa ilmastoa. Pitäisikö lentopäästöistä maksaa?

Tuore tutkimus ennustaa, että puolet maapallon hiekkarannoista tulee katoamaan vuosisadan loppuun mennessä rannikkoeroosion vuoksi. Tehokkaat ilmastotoimet voisivat ehkäistä 40 prosenttia tuosta tuhosta.

Euroopan komission tutkimuskeskuksen ennusteet ovat ikävää luettavaa tulevaisuuden lomailijoiden kannalta. Vuosisadan loppuun mennessä yhä harvemmassa paikassa pääsee upottamaan varpaansa hiekkaan merta katsellen.

Ilmaston lämpenemisen seurauksena hiekkarantoja syövä eroosio sekä niitä hukuttava merenpinnan nouseminen uhkaavat voimistua niin, että 2100-luvulla nykyisistä hiekkarannoista on jäljellä enää puolet. Rannikkoeroosio uhkaa erityisesti Gambiaa ja Guinea-Bissauta, mutta myös Australiaa, Kanadaa, Chileä, Meksikoa, Yhdysvaltoja, Venäjää ja Argentiinaa, kertoo IFL Science.

Ennuste perustuu satelliittikuviin 35 vuoden ajalta sekä 82 vuoden havaintoihin ilmastosta ja merenpinnan noususta. Lisäksi tutkijat mallinsivat yli 100 miljoonaa myrskyä ja niistä aiheutuvaa maailmanlaajuista rannikkoeroosiota. The Guardian luonnehtii tutkimukseen käytettyjä ennusteita optimistisiksi.

Löydökset julkaistiin Nature Climate Change -tiedelehdessä.

Hiekkarantojen katoaminen ei ole vain turistien harmi

Noin kolmasosa maapallon rantaviivasta on hiekkarantaa, kertovat tutkijat tiedotteessaan. Hiekkarantojen katoaminen ei ole vain aurinkomatkailijoiden harmi, sillä rannat ovat tärkeitä elinympäristöjä osalle villieläimistä.

Lisäksi rannat toimivat puskureina, jotka suojaavat rannikkoa ja niiden ekosysteemejä aalloilta ja myrskyiltä. Tämä rooli korostuu tulevaisuudessa entisestään, sillä kiihtyvän ilmastonmuutoksen odotetaan lisäävän myrskyjä ja niiden voimakkuutta.

Väestönkasvun ja rannikkoalueiden kaupungistumisen myötä hiekkarantojen tilanne pahenee, kun levittäytyvä kaupunki syö hiekkarantojen kykyä mukautua eroosioon tai palautua siitä. Tulevina vuosikymmeninä rannikoilla asuvat ihmiset joutuvat todennäköisesti muuttamaan. Lisäksi hiekkarantojen katoaminen tulee vaikuttamaan turismiin ja turismista elävien ihmisten toimeentuloon.

Jos kasvihuonepäästöjä leikattaisiin tehokkaasti ja nopeasti, ihmiset pystyisivät ehkäisemään 40 prosenttia ennustetusta tuhosta, tutkijat laskevat. Siitäkin huolimatta yhteiskuntien tulee sopeutua rannikkoalueiden muuttumiseen.

Lue myös:

    Uusimmat