Huomioi nämä terveysvinkit ennen lomamatkaa!
Matkustaessa ei aina vältytä yllättäviltä vastoinkäymisiltä. Ongelmia voi kuitenkin ennakoida, ja hyvin valmistautunut matkailija selviääkin pienistä haavereista useimmiten ilman lääkärin apua. Muista pakatessa nämä vinkit!
Suomen kesä on tunnetusti lyhyt ja vähäluminen, joten yhä useampi suuntaa kesälomallaan ulkomaille. Vaikka lomakohteen sää hellisikin kotimaata varmemmin, kohtaa matkalainen todennäköisesti haasteita niin ruuan kuin paikallisten hyönteistenkin takia. Tarkista tästä, oletko muistanut pakata mukaan kaiken matkalle tarvittavan.
Rokotukset ja estolääkitykset kuntoon
Moni ajattelee rokotuksia tarvittavan vain kaukomatkoilla, mutta kohdemaan rokotussuositukset kannattaa tarkastaa myös Euroopassa. Keski-Euroopassa matkailevaa voi vaania puutiaisaivokuume ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa seikkailevaa malaria. Epähygieenisissä paikoissa tavattavaa hepatiitti A:ta ja maailmalla yleistä hepatiitti B:tä saa varoa läntisen Euroopan ulkopuolella.
– Joihinkin kaukomaihin suositellaan otettavan useitakin eri rokotuksia. Fiksu matkailija ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen paria kuukautta ennen lähtöpäivää, sillä jotkin rokotteet otetaan osissa tietyin väliajoin, muistuttaa apulaisylilääkäri Kirsi Valtonen Vantaan terveyskeskuksesta.
On tärkeää, että rokotussarja otetaan kokonaisuudessaan, sillä muuten pitkäkestoista rokotussuojaa ei voida taata. Eri maiden terveys- ja rokotesuositukset voi helposti tarkistaa esimerkiksi osoitteesta rokote.fi tai THL:n Matkailijan terveysoppaan verkkoversiosta.
Täydennä matka-apteekki
Lääkelaukkuun kannattaa aina varata pika-apu tavallisimpiin matkavaivoihin. Kipu- ja kuumelääkettä on hyvä olla saatavilla, ja vatsavaivoihin kannattaa varautua ripulitaudin hoitoon tarkoitetulla jauheella. Jos mukaan pakattu hyönteiskarkote, peittävä vaatetus ja hyttysverkot pettävät, voi kortisonivoiteesta olla apua ikävästi kutiseviin pistoihin ja joihinkin muihin iho-oireisiin.
Lämpimässä ja kosteassa ilmanalassa bakteerit pesiytyvät pieniinkin haavoihin nopeasti, joten haavan desinfiointiin ja sitomiseen tarvittavat välineet on hyvä pakata mukaan.
– Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa, että reseptilääkkeitä on mukana riittävästi. Ota varmuuden vuoksi lääkkeitä mukaan enemmän, kuin mitä lomasi ajaksi tarvitset, jos esimerkiksi lakko tai luonnonvoimat sotkevat aikataulut. Myös itse resepti tulee ottaa mukaan, varsinkin jos kyseessä on niin sanottu kolmiolääke, Valtonen neuvoo.
Sekä lääkkeet että reseptit pakataan käsimatkatavaroihin. Ruiskujen ja neulojen kuljettamista varten tarvitaan erillinen todistus. Lääkkeistä, allergioista ja hoito-ohjeista on myös hyvä olla mukana englanninkielinen lista.
Muista pienimmät ja vanhimmat
Sekä lapset että ikäihmiset ovat perustervettä aikuista alttiimpia matkustamisen lieveilmiöille. Esimerkiksi kova helle koettelee molempia ikäryhmiä, ja porottavalta auringolta tulee suojautua niin riittävän korkeakertoimisella aurinkovoiteella, hatulla ja aurinkolaseilla kuin varjossa viilentelemälläkin. Alle 2-vuotiaan paikka on aina varjossa. Nestetasapainosta on tärkeää huolehtia juomalla riittävän paljon vettä.
Myös kohdemaan ruokakulttuuri voi joskus yllättää, joten esimerkiksi vauvanruuan saatavuus kannattaa kartoittaa etukäteen. Lentoyhtiöillä on usein omat käytäntönsä koskien lapsia, ja ne kannattaakin tarkistaa jo matkan varaamisen yhteydessä.
Muista!
– Varmista, että rokotussuoja on kunnossa – myös Euroopassa.
– Tarkista kohdemaan mahdolliset terveyssuositukset esimerkiksi osoitteessa rokote.fi tai ulkoasiainministeriön ja THL:n sivuilta.
– Pakkaa mukaan riittävä suoja auringolta ja hyönteisiltä.
– Lääkelaukkuun desinfiointi- ja sidontatarpeet, laastarit ja rakkosuojat, kipu- ja kuumelääkkeet, vatsaa rauhoittavat lääkkeet sekä kortisonivoidetta iho-ongelmiin.
– Pakkaa mahdolliset reseptilääkkeet ja reseptit matkatavaroihin.
– Ota aina matkavakuutus.
Lähde Deski.fi
Kuva Colourbox.com
Uusimmat
-
13:20
Neljän dopingaineen käry – suomalaisurheilijalle kolmen vuoden panna
-
13:19
Liettua aikoo kieltää turkistarhauksen
-
13:10
Kiekko-Espoo julkaisi todellisen huippuvahvistuksen – pelaa jo Jokereita vastaan
-
13:06
Risto E.J. Penttilä: Tämä on Ukrainan B-suunnitelma – "Auttaa painostamaan Venäjää"
-
12:58
Olli Jokiseen kohdistettiin kovia epäilyksiä – alkukausi muuttanut kaiken: "Arvostan todella korkealle"
-
12:50
Mahdollisesti radioaktiivista romumetallia varastettu Fukushimasta myytäväksi eteenpäin: Määrä ja vaarallisuus mysteeri
-
12:45
Varoitus lasten hupparista: Poista nyöri tai palauta vaate!
-
12:45
MTV selvitti: Aselupien haku yleistynyt lähes koko Suomessa – yhdellä alueella jopa 25 prosentin kasvu
-
12:37
Tappara hankki kovaotteisen jenkkipakin – vyöllä yli 100 NHL-ottelua
-
12:27
Tiedustelulähde: Ukraina iskenyt lentotukikohtaan Krimillä: "Vakavia vahinkoja" – MTV seuraa sotaa
-
12:02
Suomen Muslimifoorumi: Islam on osa suomalaista yhteiskuntaa – näin se ottaa kantaa "päiväkotiin" rakennettuun luvattomaan moskeijaan ja muihin yhteisön epäkohtiin
-
11:54
Salkun arvo hulppeat 62 miljardia – Suomen suurin eläkevakuuttaja päättää ottaa lisää riskiä: Tätä se saattaa tarkoittaa
-
11:45
Live kello 14.30: Millaisen syysmyrskyn SAK nostattaa hallituksen leikkauspäätöksistä? Järjestö lupaa "toimintaa" lokakuun alkuun
-
11:43
Kysely: Näin suomalaiset luottavat tekoälyyn ja someen
-
11:29
Vuoristo-Karabahin tulitaukoneuvottelut alkaneet
-
11:27
SM-liigan tähtipuolustaja ulos isoista ovista – Pelicans-valmentaja näpäytti tuomareita: ”Pari viikkoa sitten opetettiin uusia sääntöjä”
-
11:20
Helena Petäistön matkanteko viivästyi Helsinki-Vantaan lentoaseman ulosmarssijoiden takia – matkalaukut jäivät koneesta
-
10:54
Poliisi: Elokapina tukkinut pääsyn Metsä Groupin Kemin sellutehtaalle
-
10:35
Suomalaiset tekivät heinäkuussa melkein miljoona ulkomaanmatkaa – koronaa edeltävistä luvuista jäädään yhä
-
10:25
Miten käy Esapekka Lapille? Hyundai-pomo vastaa kuumiin kysymyksiin – "Haluan löytää tavan"
-
Lataa lisää