Infektiot eivät ole ainoa riski matkustaessa: Talven suosikkikohteissa on korkea hepatiittiriski – näin viruksen voi saada

Helppo ihotesti paljastaa, juotko tarpeeksi vettä 0:30
KATSO MYÖS: Helppo ihotesti paljastaa, juotko tarpeeksi vettä.

Matkustaessa kannattaa muistaa, että koronavirus ei ole ainoa asia, mikä matkustusterveydessä kannattaa ottaa huomioon.

Viimeisen parin vuoden aikana matkustamisen turvallisuudessa on keskitytty ymmärrettävästi erityisesti koronatartuntojen riskeihin.

Matkustus Eurooppaan ja kaukokohteisiin on jälleen lisääntynyt, mutta tiedotus perinteisimmistä matkustukseen liittyvistä terveysriskeistä on jäänyt hieman taka-alalle. 

Kaikissa talven suosikkikohteissa on esimerkiksi korkea hepatiittiriski, kerrotaan globaalin biolääketieteen yritys GSK:n tiedotteessa.

Hepatiittivirus voi tarttua hyvin arkisissa tilanteissa

Tjäreborgin listauksen mukaan suomalaisten suosittuja matkustuskohteita talveksi ovat:

  1. Gran Canaria
  2. Teneriffa
  3. Kap Verde
  4. Madeira
  5. Thaimaa 

Oman matkakohteen rokotustarpeet voi tarkastaa helposti esimerkiksi täältä.

Hepatiitti A -viruksen voi saada esimerkiksi kylmistä, raaoista tai vain huonosti kypsennetyistä ruoista, myös esimerkiksi jäätelöstä tai merenelävistä. Viruksen voi saada myös juomavedestä tai jääkuutioista, likaisten käsien sekä WC-tilojen välityksellä, kerrotaan Rokote.fi -sivustolla.

Hepatiitti B -viruksen taas suojaamattomasta sukupuoliyhteydestä sekä verikontakteista esimerkiksi onnettomuuden, hoitotoimenpiteiden, hammaslääkärin, verensiirron, kontaktilajien ja jopa manikyyrin tai pedikyyrin yhteydessä. Lisäksi riskinä ovat lävistykset ja tatuoinnit sekä lasten keskinäiset kontaktit, joissa syntyy naarmuja tai joku puree.

Viruksilta voi onneksi suojautua rokotteilla. Hepatiitti A - ja B-rokotteet otetaan usein samanaikaisesti yhdistelmähepatiittirokotteessa. Yhdistelmärokote koostuu kolmesta rokoteannoksesta, joista ensimmäinen kannattaa ottaa vähintään neljä viikkoa ennen matkaa. Pitkäkestoisen suojan saa vain silloin, kun ottaa koko rokotesarjan.

Moni perhe saattaa lähteä ensimmäistä kertaa reissuun pienten lasten kanssa ja hepatiittirokote olisi hyvä ottaa koko perheelle. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee kaikkien yli 1-vuotiaiden lasten rokottamista hepatiittia vastaan.

Rokotteen lisäksi kannattaa myös vältellä mahdollisia tartunnan lähteitä.

Katso myös: Voiko järvivettä juoda?

Voiko järvivettä juoda? Tässä totuus kesäisistä vesimyyteistä! 0:54
Voiko järvivettä juoda? Voiko vedessä uida, vaikka siellä olisi sinilevää? Jos ei vaihda märkää uimapukua pois, saako heti virtsatietulehduksen?

Lähde: GSK, Rokote.fi, Tjäreborg

Lue myös:

    Uusimmat