Mainos

Huomenna tämän talven pahin lumikeli – liikennekeskuspäälliköltä harras toive aamun työmatka-autoilijoille

Huomiseksi odotetaan tämän talven voimakkaimpia lumisateita Etelä-Suomeen. Liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen liikennevirastosta pyytää ihmisiä pohtimaan, olisiko kotiin jääminen huomenna mahdollista, sillä etenkin iltapäivän ja illan paluuliikenteestä odotetaan lumentulon takia erittäin vaikeaa.

Eteläistä Suomea lähestyy Ruotsista runsas lumisadealue. Lumisade alkaa aamuyön tunteina ensin Lounais-Suomesta ja levittäytyy sitten Uudellemaalle, Kymenlaaksoon ja Satakuntaan. Aamulla hiljalleen tuleva lumisade muuttuu voimakkaaksi pyryksi iltapäivään mennessä. Tiellä liikkumista vaikeuttaa aamusta alkaen myös erittäin kova tuuli, joka pöllyyttää lunta.

– Huominen aamuliikenne ajaa huonossa näkyvyydessä pöllyävän pakkaslumen takia, sanoo liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen Liikennevirastosta.

Liikenne vaikeuksissa iltapäivällä ja illalla – osa lähijunavuoroista peruttu

Jaatinen kuitenkin uskoo, että aamuliikenne selviää vielä ilman suuria ongelmia, mutta todelliset ongelmat alkavat iltapäivällä. Iltapäivän ja illan aikana lunta kertyy pääkaupunkiseudulla 15 senttiä jo aiemmin tulleen noin viiden sentin lisäksi.

Jaatisen mukaan liikenteen kannalta vaikein sää on juuri iltapäiväruuhkien aikaan kello 15 ja 18 välillä, jolloin lumisade on kaikkein sakeinta.

– Iltapäivän ja illan liikenne on aikamoisissa vaikeuksissa. Kinostuva, tuiskuava lumi tarkoittaa käytännössä sitä, että ajokeli on Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Satakunnassa ja Kymenlaaksossa erittäin huono, Jaatinen varoittaa.

Jaatinen kertoo, että liikennevirasto on pyrkinyt varautumaan lumikaaokseen mahdollisimman hyvin.

– Kunnossapito on täydessä valmiudessa. Tietysti pyrimme myös saamaan ihmiset tietoiseksi huomisesta kelistä ja siitä, että loppuviikonkin näyttää liikenteellisesti aika hankalalta.

Jaatinen kehottaa ihmisiä varautumaan huomenna myöhästymisiin, oli liikkeellä sitten joukkoliikenteellä tai omalla autolla. Myöhästymiset voivat venyä pitkiksikin.

– Iltaliikenteeseen kannattaa varata melkoisen paljon aikaa.

Jaatinen ei suosittele liikkumaan omalla autolla huomenna.

– Jos vielä on mahdollisuus järjestää huomiksesi työtään siten, että tekee sitä kotoa käsin, ei se missään nimessä huono vaihtoehto olisi.

VR on tiedottanut, että huomenna pääkaupunkiseudun junaliikenteessä ainakin A- ja K-junat liikennöidään harvennetuin vuorovälein, jotta lumenluonti vaihteista ehdittäisiin tehdä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Pyryn jälkeen tulevat mielenilmaus ja liukkaus – yksityisautot eivät perjantaina mitenkään mahtuisi kaduille

Liikennevaikeudet eivät näyttäisi Jaatisen mukaan päättyvän huomiseen. Perjantaina liikkumista todennäköisesti vaikeuttaa pääkaupunkiseudulla ja useilla muilla kaupunkialueilla ammattiliitojen mielenilmaus niin sanottua aktiivimallia vastaan. Mielenilmauksen takia metrot, raitiovaunut ja bussit seisovat Helsingissä, ja useissa muissa kaupungeissa on ainakin harvennuksia linja-autoliikenteessä. Ainoastaan junaliikenteen pitäisi perjantaina toimia normaalisti.

– Pääkaupunkiseudulla on perjantaina luultavasti noin puoli miljoonaa matkaa, joille ei löydy joukkoliikennettä. Tämä taas tarkoittaa sitä, että jos ihmiset päättäisivät ottaa omat autot käyttöön perjantaina, ne eivät mitenkään mahtuisi katuverkolle. Kaduille ja teille ei vain mahdu.

Perjantaina lämpötila on etelässä plussan puolella, mutta heti viikonlopuksi sää jälleen kylmenee. Pakkanen on välillä reiluakin. Tämä tarkoittaa tienpintojen jäätymistä.

– Se lumi, mitä emme saa pois torstain ja perjantain aikana, jäätyy sitten perjantain ja lauantain välisenä yönä ensi viikonlopun ja viikon vaivoiksi. Jos pakkasta on enemmän kuin viisi tai kuusi astetta, suolaus ei enää pure ja silloin mennään hiekoitukseen.

Runsas lumentulo on jo tänään aiheuttanut ongelmia Ruotsissa. Esimerkiksi Sundsvallin kaupungissa maan itärannikolla koulut pitävät ovensa huomenna suljettuina lumikaaoksen takia. Gävlen seudulla lunta on vuorokauden aika tullut jopa puoli metriä.

Videolla talviliikennettä joulukuulta.

0:58

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.