Mainos

MTV seurasi lumikaaosta: Myräkkä sekoittaa liikennettä teillä, raiteilla ja ilmassa – pahoilta turmilta vältyttiin

3:56

Vaikka ajokeli on sankan lumipyryn takia huono koko eteläisessä Suomessa, tieliikenteessä pahoilta turmilta on tiettävästi vältytty. Etelään odotetaan huomennakibn lumisateita, mutta aivan samanlaista lumimyräkkää ei pitäisi tulla. 

Tänään tunteja jatkunut lumipyry on aiheuttanut liikenteelle suuria ongelmia.

Eniten lunta on tullut pääkaupunkiseudulla, jossa sattui lukuisia peltikolareita. Niistä on kuitenkin selvitty ilman suurempia loukkaantumisia. Raskas liikenne oli erityisissä vaikeuksissa lumikelin takia.

Huomenna huonon ajokelin varoitukset ovat voimassa maan etelä- ja keskiosissa.

Myös raideliikenteen ongelmat jatkunevat. VR kertoo, että etenkin ratapihoille ja vaihteisiin pakkautuva lumi saattaa vaikeuttaa junien kulkua ja tiedossa voi olla myöhästymisiä ja vuorojen perumisia.
Tänään ajoittain vain kolmasosa kaukojunista oli aikataulussa.

Ajokeli oli paikoin erittäin huono

Kello 15:n jälkeen ajokeli oli Liikenneviraston mukaan erittäin huono muun muassa Länsiväylällä, Itäväylällä sekä osissa Kakkostietä, valtatietä 7 ja valtatietä 12.

Peltikolareita on sattunut useita

Pääkaupunkiseudulla on tapahtunut runsaasti peltikolareita muun muassa Nelostiellä, Tuusulanväylällä ja kehäteillä.

Kehä III oli hetken kokonaan poikki idän suuntaan kuorma-auton ja rekan kolarin takia Ala-Tikkurilan liittymän kohdalla. Turmassa ei tullut loukkaantumisia, Helsingin poliisi kertoi Twitterissä.

Rekkoja jumissa 

Raskaita ajoneuvoja on ollut jumissa ympäri pääkaupunkiseutua. Niitä on jäänyt jumiin etenkin rampeille.

Helsingin poliisi kehotti kahdelta iltapäivällä välttämään ajamista Presidentinlinnan seudulla.

Rekkoja on jäänyt jatkuvasti jumiin paikalle ja tukkinut Pohjois-Esplanadin keskustasta poispäin vieviä kaistoja.

Aamun työmatkaliikenne sujui melko hyvin hankalasta säästä huolimatta, Liikennevirasto kertoo. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kehui Twitterissä liikenteen kulkeneen aamulla hyvin.

Kaukojunista alle puolet aikataulussa 

Raiteillakin lumipyry aiheuttaa ongelmia. VR kertoo, että pyryttävä ja pöllyävä lumi vaikuttaa junaliikenteeseen todennäköisesti koko torstain.

Ratapihoille ja vaihteisiin pakkautuva lumi aiheuttaa pulmia.
Puoli neljän aikoihin kaukojunista aikataulussa puksutti alle puolet.

Kaukoliikenteessä voi koko maassa tulla myöhästymisiä, vuorojen perumisia ja osa vuoroista voidaan ajaa osittain linja-autoilla, VR kertoo. Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä ajettaneen loppupäivä harvennetuin vuoroin, kuten aamullakin. Harvennetut vuorot ovat koskeneet A- ja K-junia.

Helsingin seudun liikenne HSL varoitti, että myös raitiovaunut voivat myöhästellä.

Lentoliikenteessä isoja ongelmia

Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli varhaisaamusta iltapäivään asti käytössä vain yksi kiitotie. Syynä oli kova tuuli ja tuiskuava lumi. Tämä on aiheuttanut isoja myöhästymisiä lentoihin.

Ennen kahta Finavia kertoi, että käytössä on jälleen kaksi kiitorataa. Tuulen suunta oli kääntynyt aamusta sellaiseksi, että se mahdollisti kahden kiitoradan käyttämisen.

Lentoliikennerajoituksia on kuitenkin edelleen voimassa, ja Finavialta arvioitiin niiden jatkuvan pitkälle iltaan asti.

Voimistuva lumisade vaikeuttaa liikennettä koko iltapäivän. 

– Kotiinlähtöä töistä kannattaa aikaistaa, mikäli mahdollista. Mitä myöhempään teille lähtee, sitä enemmän lunta on ja liikenne hitaampaa, kehottaa Liikenneviraston liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen.

Pääkaupunkiseudulla peltikolareita on tapahtunut Liikenneviraston mukaan kymmenkunta ja muualla Suomessa joitakin yksittäisiä. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen niissä vakavasti.

Liikenne Helsingin keskustassa on takunnut

Helsingin poliisi kehotti päivällä autoilijoita välttämään Presidentinlinnan läheisyydessä autoilua. Pohjois-Esplanadilla keskustasta pois päin vievät kaistat ovat olleet yhtenään poikki, kun rekkoja on jäänyt jumiin lumiselle tielle.

Poliisin mukaan pitkäkin kiertotie saattaa säästää aikaa, sillä välillä molemmat kaistat paikalla ovat olleet pois käytöstä.

Raskas liikenne on ollut ongelmissa Helsingissä pitkin päivää.

Poliisin mukaan useampi rekka oli jumissa Länsisatamassa yhden maissa. Poliisi ennakoi tilanteen pahenevan iltapäiväruuhkan alkaessa.

Eterlärannikolle runsaasti lunta

Lunta voi etelärannikolla tulla yli kaksikymmentä senttiä. Sankin lumipyry ajoittuu puolenpäivän ja iltakuuden välille.

– Tästä päivästä tulee toistaiseksi talven pahin lumikaaospäivä, MTV:n meteorologi Pekka Pouta ennustaa.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Lumikaaos sekoitti helsinkiläisten elämää 1. helmikuuta 2018. 

Pöllyävä lumi heikentää näkyvyyttä liikenteessä. Kovien tuulenpuuskien kanssa lumi tekee ajokelistä erittäin haastavaa.

– Sää on tänään kuin joulupuuro, joka on jäänyt hellalle liian pitkään, Pekka Pouta luonnehtii.

Jopa Helsingin poliisi pyytää Twitterissä, että autoilijat höllentäisivät tänään kaasujalkaa.

– Tänään on tärkeää höllätä kaasujalkaa ja pitää huolta sekä turvavälistä että ajovalojen toiminnasta. Turvallista torstaita ja tsemppiä lumessa liikkumiseen! Poliisin twiitissä kerrotaan.

Luvassa jopa puolen metrin kinoksia

Kaakkoistuuli saa pakkasen tuntumaan etelässäkin noin 10 astetta mittarilukemaa kylmemmältä.

Lisäksi puuskainen tuuli kinostaa lunta etelässä ja saa kuivan pakkaslumen pöllyämään myös maan keskiosassa. Tuulen puhaltamat kinokset voivat etelässä olla jopa puolimetrisiä.

Tuuli myös voimistaa sateita rannikon lähesyydessä, joten Turun ja Helsingin välisellä rannikkokaistaleella voi lunta sataa yli 20 senttiä.

Pohjois-Suomessa sää on poutainen. Kireintä pakkanen on Itä-Lapissa, jossa lämpötila voi laskea alle 20 pakkasaseteeseen.

Sateet levittäytyvät perjantaiksi maan keski- ja itäosiin ja heikkenevät jonkin verran, mutta etelässäkin voi vielä perjantaina tulla lumikuuroja.

Ajokeli on lumisadealueilla huono tai erittäin huono. Pöllyävä lumi haittaa näkyvyyttä.

– Varsinainen, paha ruuhkakeli on iltapäivällä, kun sade jatkuu koko päivän ja sakenee iltapäivää kohti, Pekka Pouta kommentoi.

Julkisessa liikenteessä häiriöitä

Pekka Pouta kommentoi Huomenta Suomen aamulähetyksessä, että tänään kannattaa harkita, lähteekö liikenteeseen ollenkaan.

– Tampereen, Turun ja Helsingin akselilla miettisin, kannattaako liikenteeseen lähteä, mutta tuskin siellä hengenvaaraa on, sillä ihmiset tietävät, että siellä on nyt pyry ja liukasta.

VR tiedottaa, että junaliikennettä on harvennettu päivän osalta säätilan vuoksi. Lähijunaliikenteestä A- ja K-junat ajetaan 20 minuutin vuorovälein. 

– Pidennetyllä vuorovälillä mahdollistetaan vaihteiden lumityöt ja pyritään varmistamaan, että jäljellä oleva liikenne voitaisiin ajaa aikataulussa, VR kertoo tiedotteessa.

VR kertoi aikaisemmin, että kaukoliikennettä pyritään ajamaan aikataulun mukaisesti. Aamupäivällä julkaistussa, uudessa tiedotteessa kuitenkin mainitaan, että lumimyräkkä saattaa hankaloittaa myös kaukoliikenteen toimivuutta. Ratapihoille ja vaihteisiin pakkautuva lumi vaikeuttaa junien kulkua.

VR tiedottaa perutuista junavuoroista muun muassa Twitterissä.

Myös HSL ilmoitti aamulla, että länsimetron liikenteessä on epäsäännöllisyyksiä kuljettajavajeen vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.