Mainos

MTV seuraa: Etelärannikolla huono ajokeli – Helsingissä ollaan päästy aamun jumista eteenpäin

Helsingin tieliikenne on sujuvoitunut aamun ruuhkien jälkeen, kerrotaan Liikenneviraston tieliikennekeskuksesta. Aamulla ainakin kaupungin sisääntuloväylillä oli pitkiä jonoja. Pahimmillaan ruuhkat olivat aamuseitsemän ja -yhdeksän välillä.

Ajokeli jatkuu kuitenkin huonona Uudellamaalla ja laajemminkin Etelä-Suomessa lumipyryn ja pöllyävän lumen vuoksi. 

Meteorologi Kristian Roine Forecasta kertoo lumisateen pysyvän paikallaan tämän päivän.

– Lumisadealueen reuna kulkee Salpausselän tasalla, koko etelärannikon läheisellä alueella tulee lunta. Sateet pysyvät ennusteiden mukaan paikallaan tämän päivän. Tiet ovat jäisiä ja irtolumi liukastaa teitä entisestään, joten ajokeli on huono.

Uudellemaalle on tullut yöllä lunta noin 5 senttimetriä ja saman verran odotetaan tulevan päivän aikana, sanoo Roine.

Aamuliikenteessä ei ainakaan toistaiseksi ole tullut viranomaisten tietoon isompia onnettomuuksia. Poliisilaitoksilta kerrotaan, että muutamia peltikolareita on ollut, mutta niissä ei ole tullut vakavampia henkilövahinkoja. 

– Ei voi sanoa, että nyt olisi sellaista erityistä kolarisumaa, sanoo yleisjohtaja, komisario Juha Haapalainen Helsingin poliisin johtokeskuksesta.  

Helsingin sisääntuloväylien kerrotaan olevan hyvin ruuhkaisia. 

VR ja HSL ovat supistaneet pääkaupunkiseudun lähijunaliikennettä pää- ja rantaradalla. Myös aamun kaukoliikenteessä on muutoksia ja viivytyksiä. Liikennettä hidastaa lisäksi se, että ihminen on menehtynyt Huopalahden asemalla jäätyään junan alle.

Kymmeniä kolareita eilen

Maanantaina tuivertava lumisade ja liukkaat tienpinnat aiheuttivat Uudellamaalla kymmenittäin kolareita. Poliisin mukaan hätäkeskukseen ilmoitettiin 80 liikenneonnettomuutta, valtaosa peltikolareita ja tieltä suistumisia.

Keli voi olla petollinen, varoittaa Forecan meteorologi Juha Föhr.

– Tietojeni mukaan liukkautta on paha torjua, kun on tarpeeksi kylmää, Föhr kertoo MTV Uutisille.

Tienpinnan lämpötila on Föhrin mukaan suuressa osassa maata alle miinus kuuden asteen. Tuolloin ajokeli voi vaikeutua jo sellaisestakin ohuesta lumisateesta, joka ei näy edes sadetutkassa. Jäinen tienpinta ja pöllyävä lumi ovat huono yhdistelmä liikenteessä.

– Sivuteillä on jäätä ennestään, joten yleisesti kannattaa olla varovainen.

Lämpötila on selvästi pakkasen puolella koko maassa. Föhrin mukaan on vielä vaikea ennustaa, kuinka pohjoiseen asti Suomenlahden lumisateet ulottuvat – ja milloin saderintama rannikolle ulottuu. Aikaisintaan iltapäivään pyryä voi odotella rannikolle.

– Etelärannikolla on petollisen hyvän näköinen keli, juuri täällä se saattaa huonota aika rajustikin.

Pelti rytissyt, rekkakuski loukkaantui

Komisario Riku Korpela Helsingin poliisista kertoo, että onnettomuuksia sattui maanantaina noin kaksinkertainen määrä tavanomaiseen verrattuna. 

Tyhjässä lastissa ollut täysperävaunurekka ajoi ulos tieltä illansuussa Inkoon Degerbyssä Uudellamaalla, ja päivystävän palomestarin mukaan kuljettaja loukkaantui vakavasti. Rekan nuppi meni onnettomuudessa ruttuun ja kuljettaja jäi puristuksiin. Ohikulkija sai autettua kuljettajan ulos autosta ennen pelastuslaitoksen saapumista paikalle.

Myös Liikennevirastosta kerrotaan, että Uudellamaalla on sattunut kymmenittäin peltikolareita, joita on ollut koko iltapäivän ajan kaikilla pääväylillä, esimerkiksi Turunväylällä, Kehä III:lla, Porvoonväylällä ja Lahdenväylällä.

Turun hätäkeskus puolestaan tiedottaa, että Turun ja Helsingin välisellä moottoritiellä tapahtui iltapäivällä tieliikenneonnettomuus, jossa ajoneuvo suistui keskikaiteeseen. Hätäkeskus sai Hepomäen tunnelin ja liittymä 16:n puolivälissä sattuneesta onnettomuudesta hälytyksen noin kello 16.45. Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa.

Kolmostiellä, Klaukkalan ja Keimolan välillä sattui maanantaina aamulla kahdeksan aikaan viiden auton ketjukolari. Poliisin tilannekeskuksen mukaan kukaan ei loukkaantunut pahemmin, mutta Helsingin suuntaan menevä liikenne ruuhkautui erittäin pahoin.

VR muuttaa tiistain juna-aikatauluja

VR kertoo, että kaikkia pääkaupunkiseudun lähiliikenteen vuoroja ei ajeta huomenna. VR:n mukaan lumen tuloon ja vaikeisiin sääolosuhteisiin on varauduttu ennakkoon, mutta sääennuste povaa kaikille liikennemuodoille haasteellista päivää eteläisessä Suomessa.

– Pyryttävä ja pöllyävä lumi yhdistettynä kovaan tuleen voi huomenna tiistaina 8.11. haitata VR:n junakaluston sekä Liikenneviraston vastuulla olevan rataverkon toimintaa, VR kertoo tiedotteessaan.

Pääkaupunkiseudun HSL-liikenteessä ajetaan VR:n mukaan vuoroista noin 80 prosenttia. Y- ja X-junat on peruttu ja Siuntion ja Kirkkonummen välille järjestetään bussikuljetuksia. A-junat ajetaan ruuhka-aikoina 20 minuutin vuorovälillä. K-junat puolestaan kulkevat 20 minuutin vuorovälillä.

Kaukoliikenteen junavuorot pyritään VR:n mukaan ajamaan normaalien aikataulujen mukaan lukuun ottamatta kello 5.20 Porista Helsinkiin liikennöitävää IC164-junaa, joka korvataan bussikuljetuksella Tampereen ja Helsingin välillä.

VR kehottaa matkustajia tarkistaman junien aikataulut etukäteen ja varaamaan malttia huomiseen liikkumiseen.

Finavialta kerrotaan MTV Uutisille, että Helsinki-Vantaan lentokentällä on ollut tavanomainen talvipäivä, eikä myräkkä ole toistaiseksi vaikuttanut lentoihin.

Etelässä pyryttää, pohjoisessa paukkupakkanen

Eteläisimmässä Suomessa pyryttää tiistaina lunta, mutta muualle maahan on luvassa melko poutainen päivä. Pohjoisemmassa Suomessa pakkanen kiristyy jo erittäin talvisiin 10–15 asteen lukemiin.

– Ei ole erityisen lumisateinen tilanne pohjoiseen, mutta pikku hiljaa vähäisistä lumisateista kertyy. Ei se lumi vähenemässä ole, Föhr lohduttaa hiihtokauden alkamista odottelevia.

Lumiennusteeseen on tartuttu myös Helsingin rakennusvirastolla. Virasto varoittelee lumen tulosta huolestuneita Twitter-tilillään humoristiseen sävyyn: "Lunta tulossa, paljon. Liikenteessä vaikeuksia. Sinun kotikatusi aurataan taas viimeisenä", päivityksessä todetaan.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.