Huoltovarmuuskeskus julkisti jättisopimuksen uusista hengityssuojista – "Tehty laadukkaita suojaimia jo aikaisemmin toimittaneen tehtaan kanssa"

Suojavarusteita riittää sosiaali- ja terveysministeriön varastotietojen mukaan sairaanhoitopiireissä kahdeksi viikoksi, mutta kuntien tilanteesta tarkkaa tietoa 2:49
MTV Uutiset kertoi eilen, että suojavarusteiden riittävyys nousi suureksi huolenaiheeksi hallituksen perjantaisissa neuvotteluissa. Tänään HVK julkisti jatkuvan hengityssuojatilauksen. Katso eilinen uutisjuttu aiheesta.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on sopinut viime viikolla 12,5 miljoonan kirurgisen suu- ja nenäsuojaimen tuonnista Kiinasta Suomeen touko-heinäkuun välisenä aikana.

Sopimus on tehty kiinalaisen yrityksen Hengan Internationalin kanssa. Nyt tuotavat maskit ovat samoja, joita yritys toimitti Huoltovarmuuskeskukselle huhtikuussa. Ne täyttivät Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tekemissä testeissä kirurgisille suu- ja nenäsuojaimille asetetun standardin.

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan tuotteet soveltuvat hyvin koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn sairaalaympäristössä.

Hengan on pehmopaperi- ja hygieniatuotteita valmistava, Hongkongin pörssiin listattu yritys. Sen liikevaihto oli viime vuonna kolme miljardia euroa.Yhtiö on myös aiemmin tehnyt kauppaa Suomen kanssa. Merkittävimmät kumppanit raaka-ainetuotannossa ovat Metsä Group ja UPM.

Aiemmista kaupoista kohu

Huoltovarmuuskeskuksen aiemmat, epäonnistuneet suojamaskikaupat tulivat ilmi huhtikuun alkupuolella.

Tuolloin selvisi, että HVK on tilannut ulosottoveloissa olleelta liikemies Onni Sarmasteelta sekä talousrikoksista tuomitulta kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä suojamaskeja yhteensä noin 10 miljoonalla eurolla.

HVK on kertonut Sarmasteen toimittaneen maskeja, jotka eivät olleet sopivia sairaalakäyttöön, vaikka ne oli siihen tilattu. HVK on vaatinut osittaista kaupan purkua ja rahojen osittaista palauttamista.

Keskusrikospoliisi (KRP) on aloittanut esitutkinnan suojamaskikaupoista.

Rikosnimikkeinä ovat muun muassa törkeä petos ja törkeä rahanpesu.

Kaksi pidätettiin

Poliisi on rikostutkinnan yhteydessä ottanut kiinni ja pidättänyt kaksi henkilöä.

Heidät vapautettiin perjantaina, mutta heitä epäillään yhä rikoksesta. Julkisuudessa on kerrottu, että toinen pidätetyistä ja perjantaina vapautetuista olisi Onni Sarmaste.

Poliisi ei ole vahvistanut eikä kiistänyt tietoa. Sarmaste kertoi perjantai-iltana STT:lle, että hänet päästettiin vapaaksi.

Sarmaste on sanonut olevansa syytön kaikkeen.Tutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä noin kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa.

Lue myös:

    Uusimmat