Mitä, jos sairastun kesken ulkomaanmatkan? Muista nämä ulkomaille lähtiessä!

Suomalaiset ovat taas alkaneet varata lomamatkoja ulkomaille. Asiantuntija antaa kuusi vinkkiä ulkomaanmatkaa suunnitteleville.

Matkatoimistojen mukaan suomalaiset varaavat nyt innokkaasti lomamatkoja ulkomaille. Loppukesän suosikkikohteita ovat muun muassa Rodos, Madeira, Oslo ja Kööpenhamina.

Erityisasiantuntija Taina Kotovainio Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turvasta neuvoo, mitä matkailijan tulee ottaa huomioon lähtiessään ulkomaille:

1. Tarkista, että matkustajavakuutus on voimassa ja matkavakuutuskortti mukana.

2. Lähde matkalle vain terveenä.

3. Varaa mahdollisten perussairauksiesi lääkitystä riittävästi mukaan siltä varalta, että matkasuunnitelmat muuttuvat tai paluu viivästyy.

4. Tee matkustusilmoitus ulkoministeriön verkkosivuilla.

5. Tutustu matkakohdettasi koskeviin ulkoministeriön matkustustiedotteisiin.

6. Jos matka suuntautuu EU:n alueelle tai Sveitsiin, hanki Eurooppalainen sairaanhoitokortti, jos sinulla ei sellaista vielä ole.

Mitä jos sairastut?

Mikäli suomalaismatkailija sairastuu covid-19-tautiin ulkomailla, neuvoo Kotovainio ottamaan yhteyttä matkahätäpalvelu SOS Internationaliin.

Kotovainion mukaan suomalainen matkailija saa EU-maissa Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla hoidon ja tutkimuksen samaan hintaan kuin kyseisen maan omat kansalaiset.

– Yksityisessä hoitolaitoksessa hoitolaitos määrää hinnan, mutta siitä voi hakea jälkeenpäin Suomen Kelasta korvauksen. Muissa maissa hinnoittelu on täysin vapaata, mutta niistäkin kustannuksista voi saada Suomen Kelasta korvauksen, Kotovainio kertoo.

Hoitokustannukset voivat kuitenkin yllättää ikävästi. Kela kertoo verkkosivuillaan, että korvaus EU-maiden, Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella saadusta hoidosta maksetaan saman suuruisena kuin silloin, jos vastaava hoito olisi annettu Suomessa yksityisessä terveydenhuollossa. Korvaus kattaa Kelan mukaan usein vain pienen osan kustannuksista.

Pohjola Vakuutuksen henkilövakuuttamisesta vastaava johtaja Atte Erkamo kertoo, että matkalla alkanut sairaus, mukaan lukien koronaviruksen aiheuttama tauti, korvataan yhtiön matkustajavakuutuksista.

– Matkasairauden hoidosta maksettavilla korvauksilla ei ole euromääräistä ylärajaa. Korvaaminen edellyttää, että hakeudut hoitoon matkan aikana tai viimeistään 14 vuorokauden kuluessa matkan päättymisestä.

Osa matkatoimistoista järjestää pakettimatkoja esimerkiksi Espanjaan, jonne matkustamista ulkoministeriö ei vielä suosittele. Turvan tai Pohjola Vakuutuksen vakuutusehdoissa korvattavuutta ei kuitenkaan ole rajattu ministeriön suositusten perusteella.

Entä Suomeen tulevat turistit?

Myös Suomi avaa tänään maanantaina rajansa matkailijoille. Esimerkiksi saksalaisia mökkituristeja odotetaan saapuvan Suomeen jo tällä viikolla.

Suomessa koronatestaus on kuntien vastuulla. Kotovainion mukaan turistit saavat Suomessa äkillisissä sairastapauksissa samaa hoitoa kuin maan kansalaisetkin.

– Maksu riippuu siitä, onko kyseessä EU:n kansalainen, jolloin hän saa hoidon ja tutkimukset julkisessa hoitolaitoksessa samaan hintaan kuin suomalaisetkin. Muiden maiden kansalaisilta peritään todellisten kustannusten mukainen maksu, niin sanottu TÄKY-maksu”, Kotovainio kertoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja