Huolestuttava havainto: Kihtikohtaus ennustaa hengenvaaraa lähikuukausina

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
KATSO VIDEO: Tällaisia ovat aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet.

Kihdin tiedetään ennustavan sydän- ja verisuonitauteja sekä niiden vaikeampaa kulkua. Nyt brittitutkijat ovat havainneet, että kihtikohtaukset ovat yhteydessä selvästi suurempaan infarktiriskiin seuraavan neljän kuukauden aikana.

Nottinghamin ja Keelen yliopistojen tutkijat varoittavat, että riski sydänkohtaukseen ja aivoinfarktiin nousee  kihtikohtauksen jälkeen väliaikaisesti mutta selvästi.

Huolestuttava löydös perustuu yli 62 000 kihtipotilaan seurantaan. Tutkijat havaitsivat, että sydän- tai aivoinfarktiin sairastuneilla potilailla oli kaksi kertaa todennäköisemmin ollut kihtikohtaus 60 päivää ennen infarktia kuin siltä säästyneillä osallistujilla. 

Kihtikohtauksen infarktiriskiä kasvattava vaikutus näkyi neljän kuukauden ajan, joskin vaara väheni 1,5-kertaiseksi, kun kohtauksesta oli kulunut 61–120 päivää.

Infarktiin menehtyneillä kihtipotilailla yhteydet aiempaan kihtikohtaukseen olivat tätäkin vahvempia.

Tutkimus ilmestyi lääketieteellisessä JAMA-lehdessä.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, millaisia ovat aivoinfarktin oireet.

Kihdin ennaltaehkäisy ja hoito

Kihti on niveltulehdustauti, jossa virtsahappoa eli uraattia kiteytyy nivelten sisälle. 

Nivelen sisälle kertynyt uraatti aiheuttaa kivuliaan, yleensä öisin alkavan ohimenevän kihtikohtauksen. Useimmiten nivel tulehtuu isovarpaassa tai muualla alaraajoissa. Kivun lisäksi tyypillisiä oireita ovat nivelen punoitus, arkuus ja kuumotus. Jos kihti kroonistuu, voivat nivelet olla jatkuvasti turvoksissa ja ihon alle muodostua patteja.

Länsimaissa kihtiä esiintyy 2–3 prosentilla aikuisista. Kihti on yleistymässä epäterveellisten elintapojen ja väestön ikääntymisen myötä.

Kihdin ennaltaehkäisyssä auttaa painonhallinta sekä alkoholinkäytön vähentäminen, jotka pienentävät itsessään myös sydän- ja aivoinfarktin vaaraa. Kihdin kannalta oleellisessa osassa on myös veren uraattipitoisuutta nostavien ruokien, kuten sisäelinten ja broilerin nahan, välttely. Kasvispainotteisen ruokavalion on huomattu voivan ehkäistä kihtiä.

Elintavat ovat tärkeässä osassa myös puhjenneen kihdin hoitoa. Nyt ilmestyneen tutkimuksen tekijät painottavat lisäksi lääkehoidon merkitystä kihtikohtausten ollessa säännöllisiä.

Alla olevalla videolla esitellään helppo kikka, joka paljastaa monien sairauksien riskin jopa vaakaa paremmin.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
KATSO VIDEO: Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa.

Lue myös:

    Uusimmat