Hukkuminen ei katso uimataitoa – "Helle, humala ja huolimattomuus aiheuttavat aina vaaratilanteita"

Kroolaten vai käsipohjaa? Suomalaisten uimataidot syynissä 6:55
Tero Savolainen kertoi Huomenta Suomessa suomalaisten uimataidosta.

Suomessa on tänä kesänä hukkunut useita ihmisiä. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Tero Savolaisen mukaan hukkuneita ei kuitenkaan ole normaalia keskivertoa enempää.

– Vesistöt ovat lämpimiä, olosuhteet hyvät ja aurinko paistaa. Ihmisiä liikkuu paljon vesistöjen äärellä ja ikäviä asioita sattuu, Savolainen sanoo.

Hukkumistapauksessa ei ole lähes koskaan kyse siitä, että uhri on uimataidoton.

– Lähtökohtaisesti, meillä on ollut kolmen H:n määritelmä, helle, humala ja huolimattomuus, jotka aiheuttavat aina vaaratilanteita. Kun kaksikin näistä täyttyy, vaaratilanteita syntyy vesistöjen lähellä.

– Jos otetaan vaikka 10 kuudesluokkalaista, 12-vuotiasta lasta, niin joukossa on kaksi tai kolme lasta, joiden uimataito on heikko tai sitä ei ole ollenkaan. Aikuisista, kun ottaa saman määrän alle 60-vuotiaita, niin joukossa on kolmesta neljään uimaria, joilla on heikko uimataito tai he ovat uimataidottomia.

Vanhempana voi tulla väärä käsitys omasta uimataidosta. Vaaratilanteiden taustalla on yleensä ajattelemattomuus, lähdetään uimaan tuonne suuntaan eikä mietitä, että sieltä pitää uida takaisin.

– Muistellaan, että olen uima-altaassa uinut satoja metrejä tai kilometrejä. Mutta kun mennään avoveteen, jossa on virtauksia, kylmempää vettä ja taustalla pitkä päivä auringossa, niin vaaratilanteita voi tulla, Savolainen sanoo.

Katso yllä olevalta videolta, mistä hukkuvan ihmisen tunnistaa.  

Lue myös:

    Uusimmat