Mainos

Huippukokki Henri Alénilta raju avautuminen työelämän paineista: "Luovuus katoaa, ilo katoaa ja pian perhekin"

13:00

Henri Alén kirjoittaa somessa avoimesti työelämän paineista. Kokki on syönyt lääkkeitä, hoitanut itseään menemällä metsään ja nähnyt monen lahjakkuuden lopettavan, koska pää ei kestä.

Henri Alén puhui vuonna 2016 Huomenta Suomessa tulevaisuuden ruoasta. Katso video yllä!

Tv:stä tuttu huippukokki Henri Alén, 40, kirjoittaa LinkedIn-sivullaan työelämästä ja siihen liittyvistä paineista sekä niiden kestämisestä.

Alén toteaa nähneensä ja kokeneensa ravintola-alalla kaikenlaista: muun muassa kokin menevän psykoosiin, tilanteita, joissa taju lähtee lämmöstä ja missä psyyke hajoaa kesken työtehtävien.

– Itselläni on poikkeuksetta aina ollut hyviä esimiehiä ja kokkikavereita. Silti omatkin paholaiset ovat paikoin vetäneet minut mielen mustalle puolelle. Kokkina hyveeni ei ole vahva psyyke vaikka moni niin kuvittelee. (Vuonna) 2006 tein Aamu-tv:tä, kokkasin illat ravintola Savoyssa ja välissä kirjoitin kirjaa, Alén muistelee ja toteaa seinän tulleen vastaan paniikkihäiriökohtauksen myötä.

Apua Alén löysi siitä, että hän meni metsään. Sairauslomaa hän ei ottanut ja lopulta tilanne paheni.

– Eräänä aamuna pitkään päivään lähtiessä katsoin peiliin. Mustat silmänaluset, vartalo kuihtunut langanlaihaksi ja vartalo täynnä tulehduksia. Otin jokapäiväiset lääkkeet: Propralia sydämentykytyksiin, Seroxatia paniikkihäiriöön, Arcoxia lihaskipuihin, Esomeprasolia vatsansuojaksi ja lopuksi joskus juuri ennen kuvausta jonkin rauhoittavan lääkkeen, Alén luettelee.

– Sinä päivänä ymmärsin, että tässä touhussa ei ole mitään mieltä. Luovuus katoaa, ilo katoaa ja pian perhekin. Vaikka työtahtini ei paljon hidastunut, annoin luvan itselleni olla väsynyt, välillä keskinkertainen ja lopetin sen haamun perässä juoksemisen, jota en koskaan saisi kiinni.

Alén kirjoittaa toivovansa vilpittömästi nuorten kokkien ymmärtävän, että ensisijainen tie menestymiseen iso tekemisen määrä, vaan se, mitä saa aikaan pitkällä tähtäimellä.

Helmikuussa 40 vuotta täyttänyt Henri Alén on kokki, ruokakirjailija ja tv-persoona. Hän omistaa Helsingissä useita ravintoloita.

Alén on esiintynyt useissa televisio-ohjelmissa, joita ovat muun muassa Sokkokokki, MasterChef Suomi, Tuubi ja Inhimillinen tekijä.

Kokki on kertonut julkisuudessa aiemminkin kärsivänsä paniikkihäiriöistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.