Mainos

Huippujuoksija: Maraton olisi liian kova rääkki

EstejuoksijaOona Kettusen mukaan maratonilla juostaan suurilla tehoilla, joten vammautumisriski olisi liian kova.

– Olen liian nuori juoksemaan maratonia eikä se palvele nykyistä juoksu-uraani. Olisin varmaan muuten juossut maratonin, koska siinä kiehtoo itsensä ylittäminen, pohtii Kettunen.

Kettusen mukaan vuosi on liian lyhyt aika harrastajajuoksijalle treenata maratonia varten.

– Juokseminen on kovaa kropalle, kun joka askel tärähtää. Sen vuoksi minäkin juoksen talvella vain alle 100 kilometriä viikossa ja hiihdän useita satoja kilometrejä. Sydän ja keuhkot eivät tiedä, mitä kroppa tekee. Suosittelen harrastajallekin monipuolista kestävyysharjoittelua. Jos ei hiihdä, niin esimerkiksi pyöräily sopii, neuvoo Kettunen.

Kuuntele kroppaa

Suomen ennätysmaratoonari Kalevi Saukkosentreenaamista Kettunen kommentoi diplomaattisesti.

– Jokaisella on omat elämäntapansa. Tämä ei kuulosta järkevältä. Saukkonen saa maratoneja juoksemalla pidettyä kuntonsa yllä eikä siksi enää treenaa. Loppuaika menee varmaan palautumiseen, pohtii Kettunen.

Kettusen mukaan juoksumäärää on syytä nostaa vähitellen ja kuunnella kroppaa. Jos on väsynyt, täytyy pitää lepopäivä. Jokaisen kroppa on erilainen, eikä juoksukoulun ohjeita pidä noudattaa orjallisesti.

– Suurin osa minunkin treenistä on kevyttä ja pari kertaa viikossa vedän maksimitehot. Teholenkeillä, joita on noin kymmenen prosenttia harjoituksista, käytän kevyitä ja ohutpohjaisia lenkkareita. Pääsääntöisesti käytän paksupohjaisia kenkiä. Näin kesällä juoksen 100-150 kilometriä viikossa.

Tavallinen ruoka riittää eikä ravintolisiä tarvita

Kettusen mukaan hän ei käytä ravintolisiä, mutta kisan jälkeen hän kaivaa treenikassista palauttavan juoman.

– Joskus syön monivitamiinia ja rautaa hemoglobiiniarvojen vuoksi. Muutoin nautin tavallista ruokaa mahdollisimman nopeasti treenin jälkeen. Esimerkiksi maito on sopivaa palautumiseen, paljastaa Kettunen.

Viikonloppuna Oona Kettunen on jälleen tulessa, kun Espoossa kisataan Pohjoismaisten nuorten mestaruuksista.

– Olen pienestä lähtien urheillut. Nautin kilpailemisesta ja sen mukanaan tuomasta menestyksestä. Se motivoi minut harjoittelemaan lisää, hehkuttaa Kettunen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.