Mainos

Huippuaituri Annimari Korte kävi läpi elämänsä vaikeita hetkiä – oli lähellä kuolemaa vuonna 2014

6:04
Videolla Annimari Kortteen Suomen ennätys.

Annimari Korte on ollut tällä kaudella hirmuvedossa. Hän on juossut uuden pika-aitojen Suomen ennätyksen ja noussut lajin tähtikaartiin. Korte kertoo nyt Expressenille uransa vaikeista hetkistä.

Korte on maailman tämän kauden tilastoissa 20 parhaan joukossa ja Euroopassa peräti toisena. Uusi Suomen ennätys kirjattiin Joensuussa lukemiin 12,72. 

– En osannut ollenkaan odottaa, että minulla menisi näin hyvin. Siitä on vain kaksi vuotta aikaa, kun aloin juosta jälleen, enkä ole saanut minkäänlaista tukea Suomen olympiakomitealta matkan aikana. Nyt minulla on Suomen ennätys, niin sitä on vaikea sulattaa, Korte sanoo.

– Olen kuitenkin onnellinen ja ylpeä siitä, että en koskaan antanut periksi, Korte jatkaa.

Suomalaisaituri on viimeisen reilun viiden vuoden aikana käynyt läpi todellisen vuoristoradan. Hän sairastui vuonna 2013 Tietzen syndroomaan, joka on rintaluun krooninen tulehdus. Lääkärien yrittäessä löytää ratkaisua kipuihin tuli uusi ongelma esiin. Kortteen kurkku turposi jatkuvasti ja hän ei saanut ruokaa alas. Pahin tilanne koettiin vuoden 2014 marraskuussa.

– Meinasin tukehtua melkein joka päivä, kun yritin syödä. Siinä meni kauan aikaa, jotta sain ruuan alas. Sillä kerralla ruoka jäi kurkkuun kiinni, Korte sanoo.

Kortteelle iski paniikki ja hän ajatteli kuolevansa.

– Soitin äidilleni ja hän ymmärsi heti, mistä oli kyse, kun en pystynyt puhumaan. Hän soitti hätänumeroon ja he kyseenalaistivat, miksen voinut itse soittaa. Äitini raivostui ja kysyi, että miten hän voisi soittaa, kun hän on tukehtumassa, Korte kertoo.

– Paikalle saapui palokunta, sillä he olivat ilmeisimmin lähimpänä kotiani. He ryntäsivät sisään ja auttoivat minua. Minä selvisin, Korte toteaa.

Lääkäreillä oli vaikeaa ymmärtää, mikä Kortetta vaivasi. Häntä tutkittiin useiden eri sairauksien, jopa syövän varalta. Vastaus oli lopulta monen monet allergiat. Testien mukaan hän oli "allerginen kaikelle ruualle paitsi riisille ja maissille". Se oli johtanut krooniseen ruokatorven tulehdukseen.

Kortteen seuraava haaste on viikonloppuna kisattava Ruotsi-maaottelu.

– Viime kaudella se oli yksi suurista kohokohdistani. Valmentajani sanoi, että minun pitäisi huilata, mutta selitin hänelle haluavani todella osallistua. Viime kerralla Tampereella oli maaginen tunnelma ja toivon nyt samanlaista Tukholmassa, Korte sanoo.

Ruotsi on voittanut kolme kertaa peräkkäin naisten pika-aidat maaottelussa. Korte ei osaa varmasti sanoa, tuleeko voitto tällä kertaa Suomeen.

– Meillä on erinomainen taso tällä hetkellä, kun kolme naista on juossut alle 13 sekunnin. Kunhan voitan kaikki ruotsalaiset, olen tyytyväinen. Uskon, että meillä on nyt mahdollisuus voittaa, Korte päättää.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja