Huijaavatko autovalmistajat myös kolaritesteissä? Euro NCAP kertoo oudoista havainnoista: "Hyvin, hyvin epäilyttävää"

Näin käy keskikokoisen auton ja pikkuauton nokkakolarissa 1:05

Brittiläinen autojulkaisu AutoExpress uutisoi uusien autojen kolariturvallisuutta Euroopassa testaavan Euro NCAPin tekemistä erikoisista havainnoista.

Virallisiin törmäystesteihin lähetetyistä autoista on löydetty erikoisia merkintöjä kuten "vain kolaritestaukseen" ja  "vain Euro NCAPille". Näitä tekstejä on löydetty muun muassa turvatyynyjen rakenteista.

Katso pääkuvan videolta, miten pikkuauton ja keskikokoisen auton nokkakolarissa käy.

– Se näyttäytyy meille hyvin, hyvin epäilyttävänä, kertoo Matthew Avery brittiläisestä Thatcham Researchista, joka on osa Euro NCAPia.

Avery ei täsmennä, minkä merkkisistä autoista tällaisia havaintoja on tehty, mutta vakuuttaa niitä olevan useita.

Törmäystestijärjestäjät ovat lähettäneet autovalmistajille selvityspyyntöjä, mutta toistaiseksi selityksistä ei ole saatu paljon irti.

– Tekosyitä on paljon, Avery sanoo.

– Näitä tekstejä ei ole mitenkään painettu tai stanssattu osiin. Ne on sutaistu tussilla. Hälytyskellot soivat, kun näemme sellaista.

Ei kuitenkaan usko vilunkiin

Averyn mukaan he eivät ole törmänneet mihinkään, mikä osoittaisi, että autovalmistajat olisivat toimittaneet tuotantoversioista poikkeavia autoja testattavaksi. Jokainen auto käydään tarkasti läpi ennen kolaritestiä, jotta tutkijat varmistuvat sen olevan aito tuotantoversio. 

Edellisestä epäilyttävästä havainnosta on Averyn mukaan vierähtänyt jo vuosi tai pari.

– Yleensä niitä tulee vastaan pari kappaletta vuodessa. Aiemmin se oli yleisempää.

Lue myös:

    Uusimmat