Mainos

Huawei aikoo viedä Yhdysvallat vakoiluepäilyineen oikeuteen – "Olemme pelinappulan roolissa"

2:17
Huawei kommentoi Yhdysvaltain syytöksiä - Seitsemän uutiset 11.3.2019

Yhdysvallat on toistuvasti varoittanut kiinalaisen Huawei-teknologiayhtiön vakoiluriskistä. Kongressi on mm. kieltänyt yhtiön puhelinten käytön valtion virastoissa. Huawei on vastannut aikovansa haastaa Yhdysvaltain hallituksen oikeuteen. Huawein matkapuhelinmyyntiin vakoilukohu ei ole ainakaan vielä vaikuttanut, päin vastoin: myynti on vain parantunut.

– Yhdysvallat kehottaa muita hallituksia ja yrityksiä varautumaan uhkaan jonka aiheuttaa Huawei ja muut Kiinan tietotekniikkayhtiöt. Olemme erittäin huolissamme heistä, kuvaili Yhdysvaltain kyberteknologiasta vastaava varaulkoministeri  Robert L Strayer.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on varoittanut Huaweista, samoin Australian entinen pääministeri Malcolm Turnbull.

Vakoiluepäilyjä ja oikeusjuttu

Sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa on esitetty epäilyjä, että kiinalaisyhtiö Huawein teknologiaa voidaan käyttää vakoilutarkoituksiin Kiinan valtion hyväksi. Yhdysvaltain kongressi on kieltänyt yhtiön tuotteiden käytön liittovaltion laitoksissa vedoten kansalliseen turvallisuuteen. Huawei on vastannut haastamalla Yhdysvaltain hallituksen oikeuteen.

– Huawei ja Yhdysvaltain hallitus yrittävät löytää ratkaisua tälle tilanteelle. Keskusteluyhteys on olemassa ja neuvottelut ovat käynnissä tällä hetkellä. Mutta tietysti tilanne on meidän näkökulmasta varsin haastava ja vaikea, kuvailee Huawein Suomesta ja Baltiasta vastaava yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja Hennariikka Andersson.

Yhtiö näkeekin asian osana Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasotaa ja geopoliittista tilannetta.

– Täytyy muistaa että kun on tällainen tilanne Yhdysvaltain ja Kiinan välillä, Huawei on harmillisesti siinä välissä pelinappulan roolissa, Andersson jatkaa.

Tietoturvariskit ovat vieneet jo lukuisia teknoyhtiöitä kaltevalle pinnalle. Syytösten kohteeksi ovat joutuneet mm. Facebook ja Cambridge Analytica. Toinen suhteellisen tuore esimerkki on venäläisen Yandex-yhtiön Yango-taksisovellus, jota mm. Liettua on syyttänyt vakoilun välineeksi.

Myynti ainakin Suomessa vetää hyvin

Hämmästyttävää kyllä, kohu Huawein ympärillä ei ole vaikuttanut myyntiin.

– Seuraan tietenkin itsekin näitä uutisia ja näen kyllä nämä spekulaatiot, toteaa Huawein kuluttajaliiketoiminnasta vastaava maajohtaja Roger Yu

– Kiinnostavaa on se, että myyntimme on vain parantunut aiempaan verrattuna. En näe myynnissä mitään ongelmaa. Katselin juuri myydyimpien tuotteiden listaa ja Elisalla olemme kärkijoukossa, DNA:lla olemme ykkösiä, Gigantilla tuotteemme taitavat olla sekä ykkös- että kakkossijalla, jos nyt oikein muistan. Myyntimme on siis jopa nousussa, Yu toteaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja