Mainos

HS: Uusi yhtiö myöntää tuhansien eurojen vippejä luotto-ongelmaisille – epäillään kiertävän lakia

Aurora Laina tarjoaa lainaa luottotietonsa menettäneille. Kilpailu- ja kuluttajavirasto harkitsee toimia yhtiötä vastaan, kertoo Helsingin Sanomat.

Aurora Laina tarjoaa asiakkailleen pikavippejä, joiden järjestely ei ole aivan tavallinen. Yhtiö kutsuu vippejä takaajalainaksi.

Takaajalainan voi saada luottotietonsa menettänyt ihminen, sillä ehdolla, että hankkii lainalleen takaajan lähipiiristään. Lainaa maksetaan takaajan tilille, ei itse lainanhakijalle. Takaajan velvollisuus on maksaa laina takaisin, jos lainanottaja ei maksa itse. 

Yhtiön nettisivujen mukaan Aurora tarjoaa 1 000–6 000 euron lainoja 1–5 vuoden laina-ajalla. Korkoprosentti on 41,16 % ja todellinen vuosikorko on 49,9 % 

HS:n mukaan kilpailu- ja kuluttajavirasto epäilee yhtiön kiertävän lakia. 

– Laissa on pykälä, joka yksiselitteisesti kiertää lainan myöntämisen ihmiselle, jonka luottotiedot eivät ole kunnossa. He kiertävät lakia, kilpailu- ja kuluttajaviraston apulaisjohtaja Outi Haunio-Rudanko kertoo HS:lle. 

"Luottotiedot antavat mustavalkoisen kuvan luotettavuudesta"

Yhtiö kommentoi Ylelle, että katsoo luottotietojen ja maksuhäiriömerkintöjen antavan turhan mustavalkoisen kuvan henkilön luotettavuudesta.

– Teemme meno- ja tuloarvion jokaiselle asiakkaalle, jotta saamme hyvän kuvan asiakkaan tuloista, laskuista, muiden lainojen takaisinmaksusta ja muista menoista, yhtiö kommentoi Ylelle.

Yhtiön nettisivujen mukaan miljoonat luotettavat ihmiset eivät saa lainaa nykyisen järjestelmän takia. 

– Kun vanhoina hyvinä aikoina haettiin lainaa, paikallinen pankki pyysi usein jonkun läheisen lainan takaajaksi. Jossain vaiheessa tähän tuli muutos ja nykyään tietokone tekee lainapäätöksen automaattisesti luottotietojen avulla. Miljoonat luotettavat ihmiset eivät saa lainaa nykyisen järjestelmän takia, kerrottaan Aurora Lainan nettisivuilla. 

Juttua päivitetty 19.2.2019 kello 19:15. Täydennetty Ylen artikkelin ja yhtiön nettisivujen tiedoilla.​​​​​​​

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja