Ulkoministeriössä kymmenkunta kokenut seksuaalista häirintää

Ulkoministeriö ei ole onnistunut kitkemään seksuaalista häirintää, vaikka tapausten määrä vaikuttaakin vähentyneen. Kaikkiaan toistakymmentä ihmistä ministeriössä ja Suomen ulkomaan edustustoissa kertoo kokeneensa viime vuoden mittaan seksuaalista häirintää.

Ministeriön kehittämis- ja työhyvinvointiyksikön päällikkö Riitta Korpivaara kertoo, että asiasta kysyttiin työtyytyväisyyskyselyssä marraskuun lopulla. Kyselyyn vastattiin nimettömästi.

– Näitä on selvitetty ja selvitetään edelleen. Meillähän pitäisi tehdä ilmoitus epäasiallisesta kohtelusta, mutta sellaisia ei aina ole tehty, sanoo Korpivaara.

Korpivaaran mukaan vaikuttaa siltä, että kyselyssä ilmi tullut määrä – yhdeksän tapausta ministeriössä ja seitsemän edustustoissa – saattaa olla yläkantissa.

– Mukana voi olla sen kaltaisia tilanteita, että joku on taputtanut toista olkapäälle lohduttaakseen, mutta tämä on kokenut sen epämiellyttävänä, hän sanoo.

Seksuaalisesta häirinnästä kysyttiin ministeriön työtyytyväisyyskyselyssä nyt toisen kerran. Korpivaaran mukaan tapauksia on tämänkertaisessa kyselyssä vähemmän kuin ensimmäisessä.

– Se johtuu osittain siitä, että ensimmäisellä kerralla ihmiset toivat esiin myös hyvinkin vanhoja tapauksia. Nyt on ollut esillä pelkästään viime vuosi, kertoo Korpivaara.

Ulkoministeriön palkkalistoilla on kaikkiaan noin 2 400 ihmistä. Korpivaaran mukaan työtyytyväisyyskyselyyn vastasi heistä varsin suuri osa: noin tuhat ihmistä ulkomaiden edustustoissa ja noin 700 ministeriössä.

Suomen suurlähettiläänä Tukholmassa toiminut Jarmo Viinanen määrättiin palaamaan Helsinkiin syyskuussa 2016, koska hän oli ministeriön mukaan käyttäytynyt työntekijöitä kohtaan sopimattomalla ja seksuaalisväritteisellä tavalla. Viinanen sai myös kirjallisen varoituksen.

Ulkoministeriön kyselyn tuloksista kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat