Mainos

Anne avautuu järkyttävästä kohtelusta ulkoministeriössä: Esimies haukkui, huusi ja halasi – kukaan ei puuttunut tilanteeseen

2:21

Ulkoministeriössä on viime vuosina ollut lukuisia häirintätapauksia, joita vasta äskettäin on alettu purkaa. MTV Uutiset haastatteli ulkoministeriössä työskentelevää naista, joka ei jutussa halua esiintyvän omalla nimellään. Hän on työssään joutunut epäasiallisen käytöksen, kuten seksuaalisen häirinnän, huutamisen ja uhkailun kohteeksi. 

Parhaillaan Suomessa ulkoministeriössä työskentelevä Anne (nimi muutettu) kertoo, että työskenneltyään ulkomaan edustustossa hänen esimiehensä muun muassa halasi häntä yllättävässä tilanteessa erittäin epämiellyttävästi. Anne koki käytöksen vastenmieliseksi.

– En odottanut tällaista käytöstä esimieheltäni. Hän halasi minua kahden kesken käydyn keskustelun jälkeen. Olin juuri poistumassa hänen työhuoneestaan, kun hän yhtäkkiä hyppäsi tuoliltaan eteeni ja katkaisi kulkuni ovelle. Hän halasi minua, ei millään isällisellä tavalla, vaan koin sen hyvin epämiellyttävänä. 

Anne kokee miehen tulleen hänen reviirilleen, kehoon kiinni. Hänestä esimies osoitti valtaansa häntä kohtaan hyvin asiattomalla tavalla. 

– Järkytyin kovasti tilanteesta, Anne kertoo.

Anne kertoo, että esimies oli halannut myös hänen kollegaansa. 

– Häntä esimies oli halannyt myös takaapäin. Hän teki asiasta kirjallisen ilmoituksen, mutta se kuitattiin lähinnä ylitöistä johtuvana stressinä. 

”Hän ylitti valtuutensa”

Anne ei heti ymmärtänyt tilanteen olevan seksuaalista häirintää. Hän on kuitenkin puhunut asiantuntijoiden kanssa tilanteesta, ja he ovat sen siksi nimenneet. Anne kertoo myös, että esimies on huutanut useamman kerran hänelle tai häntä nuoremmille kollegoille. Jotkut kollegat ovat saaneet kuulla, että ovat kauniita tai seksikkäitä.

Anne on ollut ulkoministeriössä töissä parikymmentä vuotta.

– Tämä yksi kyseinen esimies on kyllä käyttäytynyt huomattavan epäasiallisesti ja ylittänyt valtuutensa.

Epäasiallista käytöstä esimiehen taholta kokenut Anne vei asiaa eteenpäin ministeriön työhyvinvointipäällikölle sekä silloiselle valtiosihteerille. He sanoivat, että asiaa selvitetään ja tutkitaan.

– Minulta ja parilta kollegaltani, jotka olivat kokeneet häirintää tahoillaan, pyydettiin asiasta kirjallista selvitystä. Meidän esimiestä ja paria muuta henkilöä haastateltiin ihan henkilökohtaisesti, eli he saivat antaa ministeriön johdolle oman näkemyksensä ihan suullisesti. Meitä niin sanottuja uhreja ei suullisesti koskaan kuultu. Itse jouduin yli kolme kuukautta kestäneelle sairauslomalle, eikä sinä aikana yksikään esimiesasemassa ollut henkilö ollut minuun yhteydessä.

”Sama esimies jatkaa edelleen”

Anne on kärsinyt tapauksen takia ahdistuksesta, turvattomuuden tunteesta ja unettomuudesta. Hän halusi vaihtaa työnsä ulkomaan edustustossa takaisin Suomeen ulkoministeriöön.

– Esimieheni on lisäksi uhkaillut minua sanomalla, että millaista työtä minä kuvittelen saavani ulkoministeriöstä tai edustustoista. Sama esimies jatkaa edelleen edustustossa, eikä asialle ole tehty mitään tänäkään päivänä, Anne kertoo.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n on tuonut useat ulkoministeriössä koetut häirintätapaukset esille. Anne ei vielä tiedä, onko hänen kertomuksensa este jatkossa hänen urallaan ulkoministeriössä.

”Onneksi nämä tulevat julki”

– Onneksi minulla kuitenkin on virka olemassa, joten minua ei ainakaan voida irtisanoa talosta. Totta kai minua pelottaa, mitä tästä minulle mahdollisesti seuraa. En missään tapauksessa halua, että tarinani pystytään yksilöimään, että kenestä esimiehestä puhun.

Anne on kuitenkin hyvillään siitä, että vihdoin häirintätapaukset saadaan tuotua julki. Hän ei ole ainoa, joka on kokenut ulkoministeriössä epäasiallista käytöstä.

– Olen ymmärtänyt, että heitä on aika paljon niin Helsingissä kuin edustustoissakin. Ilmeisesti työntekijän häirintään talossa suhtaudutaan vakavasti, mutta esimiesten toimintaa katsotaan läpi sormien. 

9:35

Korjattu otsikkoa 24.10. klo 9.20: Anne kertoo esimiehen halanneen kollegaansa takaapäin, ei häntä itseään. Häntä itseään oli halattu kahden kesken käydyn keskustelun jälkeen. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja