Mainos

HS: Suomen yleisin ruumisarkku kielletään – "suomalainen ilmiö"

Vuosia keskustelussa ollut asia on toteutumassa, kun Suomen yleisin arkkumalli ollaan kieltämässä, kertoo Helsingin Sanomat.

Keinokuitukankaalla verhoiltu arkku on lehden mukaan aiheuttanut useita vaaratilanteita krematorioissa. Helposti syttyvä keinokuitu voi leimahtaa tuleen jo, ennen kuin krematorion uunin luukku sulkeutuu.

Hautausalalla haluttiin ympäristöministeriön kieltävän arkun lakimuutoksella, mutta ajatukselle ei lämmetty.

– Lainsäätäjä ei lämmennyt ajatukselle. Suurimmat seurakunnat, arkkuvalmistajat ja hautaustoimisto istuivat kesän alussa yhteisen pöydän ääreen. Meidän tarkoituksenamme on tehdä sitova päätös niistä materiaaleista, joita krematoriot ottavat vastaan, Suomen hautaustoiminnan keskusliiton pääsihteeri Matti Karjalainen sanoo Helsingin Snaomille.

Suomen krematoriot ovat pääosin seurakuntien vastuulla. Hautaustoimilaissa ja hautaustoimiohjesäännössä säännellään väljästi ruumisarkuista.

– Asiaa ei ole kirjattu riittävän yksityiskohtaisesti, joten polttoon on hyväksytty liian helposti sellaisia materiaaleja, jotka eivät sinne kuuluisi, Karjalainen sanoo lehdelle.

Alalla on nyt tarkoitus sopia siirtymäajasta, jotta arkkuvalmistajat ehtivät myydä varastossa olevat materiaalinsa pois.

– Nyt on tarkoitus saada aikaan kulttuurimuutos. Kangasverhoillut arkut ovat lähes ainoastaan suomalainen ilmiö, jolla ei ole mitenkään pitkää perinnettä, Karjalainen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.