Mainos

HS: Sote taas uusiksi – nyt yritetään viittä yhteistyöaluetta

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus eli sote on menossa jälleen kerran uusiksi perusratkaisujensa osalta. Nyt etenevässä versiossa rakennetaan valtion ja maakuntien välille viittä yhteistyöaluetta, kertoo Helsingin Sanomat.

Uusimman sote-mallin viisi yhteistyöaluetta on rakennettu Helsingin, Tampereen, Turun, Kuopion ja Oulun  yliopistosairaaloiden aluejaon pohjalta.

Helsingin Sanomien mukaan asiasta on tehty lakiluonnos, mutta sen yksityiskohdat ovat vielä auki.

Yhteistyöalueiden muodostamisen myötä maakuntien määrä pysyisi hallituspuolueiden viime syksynä sopimassa kahdeksassatoista. Suomeen siis syntyisi mallin pohjalta 18 itsehallintoaluetta ja viisi yhteistyöaluetta.

Itsehallintoalueiden määrästä sopiminen ajoi hallituksen kriisiin viime vuoden marraskuussa.

Kokoomus on edelleen sitä mieltä, että 18 aluetta on liikaa, sillä osa maakunnista jää taloutensa ja väestömääränsä puolesta liian heikoiksi sote-järjestäjiksi. Alun perin kokoomus esitti vain viittä sote-aluetta.

Nyt sote-mallin pelastajaksi on nousemassa viisi yhteistyöaluetta, joiden tehtävänä olisi estää maakuntien välinen kilpailu sote-asioissa ja edistää maakuntien yhteistyötä. Tämäkään malli ei ole poliittisesti ongelmaton. Kysymykseksi nousee esimerkiksi se, miten maakunnilla voi olla itsehallinto, jos niiden yläpuolella on hierarkiassa viisi vahvempaa aluetta, jotka voivat käskyttää maakuntia.

Seuraavat kaksi viikkoa ovat sote-neuvottelujen kannalta ratkaisevia. Hallituksen on tarkoitus saada soten järjestämislaki valmiiksi, jotta se ehtii lausuntokierrokselle huhtikuussa. Lausuntokierrosten jälkeen laki tulisi eduskunnan päätettäväksi tämän vuoden marraskuussa.

Vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä siirtyisi kunnilta ja kuntayhtymiltä pois vuoden 2019 alussa.

2:13

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.