HS: Puolustusvoimat osti Neuvostoliiton salaisia karttoja – raahattiin salassa rajan yli

Puolustusvoimat osti Neuvostoliiton asevoimien salaisia sotilaskartastoja 1990-luvun alussa, uutisoi Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan karttoja hankittiin karttayritys Geodatassa työskennelleen kartografi Erkki-Sakari Harjun avulla Moskovasta, Baltiasta ja Yhdysvalloista.

Neuvostoliiton asevoimien tarkoin varjelemat kartat tulivat tarjolle Neuvostoliiton alkaessa hajota. Välikätenä toiminut Harju keräsi Geodatassa varastoon neuvostokarttoja, joita myytiin halukkaille. Yksi asiakkaista oli Puolustusvoimat.

Harju ei paljastanut asiaa Helsingin Sanomille tarkemmin, mutta todennäköisimmin karttoja meni sotilastiedustelulle, Viestikoelaitokselle ja topografikunnalle, jotka on nykyään yhdistetty Puolustusvoimien tiedustelulaitokseksi.

Pääesikunnasta on vahvistettiin Helsingin Sanomille, että neuvostoliittolaista kartta-aineistoa on aikoinaan hankittu yhteistyötahon kautta.

Virkamiesten ei haluttu sekaantuvan mahdollisesti uskaliaaseen hankkeeseen, joten Puolustusvoimat turvautui ulkopuoliseen tahoon, ja sellainen oli yksityinen yritys Geodata Oy.

– Kerran rahtasin työtoverin kanssa karttoja Tallinnan lautalta. Kummallakin oli vetokärryt. Meillä oli mukana toista tuhatta karttaa, Harju kertoo Helsingin Sanomille.

– Työkaveri oli hermona, että jos tästä kärähdetään, niin kyllä Ilta-Sanomat repii kunnon otsikoita. Kartat olivat lähes Uralille asti, Novaja Zemljaa myöten.

Harju kertoo, että tavaraa hoidettiin Suomeen tavalla tai toisella. Hän kävi ostamassa Moskovasta karttoja muun muassa ilmavoimille, joka halusi niitä satojen kilometrien syvyyteen Venäjän puolelle.

Sotilaskarttojen yläkulmassa karttojen julistettiin olevan salaisia. Ongelma oli kuitenkin helposti hoidettavissa, sillä venäläinen toimittaja ainoastaan leikkasi sekreto-sanan pois erityisellä työkalulla.

– Se oli sellainen varren päässä oleva terä. Sillä vedettiin kartan kulmasta aina pala pois.

Helsingin Sanomat yritti tiedustella, myikö Harju karttoja myös muiden maiden asevoimille tai tiedustelulle.

– Kyllä. Enempää en kerro, Harju sanoo.

– He tulivat käymään, soittivat tai lähettivät kirjeen. Sitten istuttiin alas, juotiin kuppi kahvia ja he antoivat listan, mitä halusivat ostaa. Kiitimme tilauksesta. Se oli herrasmieshommaa.

Helsingin Sanomien mukaan Harjun ostajien käyntikorteissa työnantajaksi oli merkitty muun muassa Military Survey UK ja United States Department of State.

Lue myös:

    Uusimmat