Mainos

HS: Öljyntorjuntamestari haukkui turmapuron vapaaehtoisia – pelastuslaitos pahoittelee ja kiistää viivyttelyn

Helsingin pelastuslaitos pahoittelee öljyntorjuntamestarin väheksyvää lausuntoa vapaaehtoisten toiminnasta öljypäästön torjunnassa. 

– En anna mitään tietoja siitä idioottimaisesta toiminnasta, mitä vapaaehtoiset siellä tekevät, sanoi öljyntorjuntamestari Olli KilpeläinenHelsingin Sanomille.

Pelastuslaitoksen mukaan kansalaisten toiminta erityisesti päästöjen havaitsemisessa on tärkeää.

Pelastuslaitoksen viivyttely saattoi pahentaa Helsingin Keskuspuistossa sattunutta öljyvuotoa, epäilee Haaganpuron vastuuhenkilö Teemu Mökkönen Virtavesien hoitoyhdistyksestä. Pelastuslaitos on kiistänyt tämän jyrkästi. Lue viivyttelysyytöksistä ja -vastauksista tarkemmin täältä.

Mökkönen oli se henkilö, joka soitti pelastuslaitokselle havaittuaan öljyvuodon Maunulanpurossa. Hän kertoi jo hätäpuhelussa, että öljy tulee hänen nähdäkseen tietystä hulevesiputkesta. Samat tiedot hän kertoi myös paikalle saapuneille palomiehille.

– Siitä huolimatta uutisoinnin mukaan öljypuomit laitettiin vain puron alapäähän, ei ollenkaan yläpurolle, josta vuoto tuli. Yläpurolle puomit tulivat mediatietojen mukaan vasta keskiviikkona, eli pelastuslaitos olisi antanut vuodon valua vuorokauden, hän toteaa.

Mökkösen tietämän mukaan pelastuslaitos olisi kertonut, ettei tiedä vuotokohtaa. Hän pitää väitettä outona, olihan hän itse näyttänyt kartastakin, mistä tiesi vuodon tulevan. Onko pelastuslaitoksen toimien taustalla viestikatkos, sitä hän ei tiedä.

– Vaikuttaa, että tilanne ei olisi näin paha, jos pelastuslaitos olisi laittanut vuodon kiinni niin läheltä kuin mahdollista, Mökkönen toteaa.

Pelastuslaitos kiistää tiedotteessa viivyttelyn ja kertoo aloittaneensa öljyntorjuntatoimet heti Mökkösen ilmoituksen jälkeen, ja työt jatkuvat edelleen. Öljypäästön lähde löytyi pelastuslaitoksen mukaan vasta keskiviikkona, jolloin kävi ilmi, että Mökkösen löytämä sadevesikaivo ja öljynlähde olivat kaukana toisistaan. Tämän jälkeen öljyn leviäminen estettiin tulppaamalla viemärit, imemällä öljy pois sekä pesemällä sadevesikaivot ja viemärit, pelastuslaitos kertoo.

Poliisi tutkii Maunulanpuron öljypäästöä epäiltynä törkeänä ympäristön turmelemisena. Poliisi epäilee, että Metsälän pienteollisuusalueelta on päästetty puroon tahallaan jäteöljyä arviolta satoja litroja. Tutkinnassa on löydetty sadevesiviemäristä jäteöljyn lisäksi tyhjä kanisteri. Öljyä pääsi edelleen Haaganpuroon. 

Öljy on aiheuttanut päästökohdan alapuoliselle osuudelle merkittävää haittaa tuhoten muun muassa taimenten tämänsyksyisen kudun.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.