Pahensiko pelastuslaitoksen viivyttely Keskuspuiston öljyturmaa? Satoja litroja valui taimenpuroon

Pelastuslaitoksen viivyttely saattoi pahentaa Helsingin Keskuspuistossa sattunutta öljyvuotoa, epäilee Haaganpuron vastuuhenkilö Teemu Mökkönen Virtavesien hoitoyhdistyksestä.

Mökkönen oli se henkilö, joka soitti pelastuslaitokselle havaittuaan öljyvuodon Maunulanpurossa. Hän kertoi jo hätäpuhelussa, että öljy tulee hänen nähdäkseen tietystä hulevesiputkesta. Samat tiedot hän kertoi myös paikalle saapuneille palomiehille.

– Siitä huolimatta uutisoinnin mukaan öljypuomit laitettiin vain puron alapäähän, ei ollenkaan yläpurolle, josta vuoto tuli. Yläpurolle puomit tulivat mediatietojen mukaan vasta keskiviikkona, eli pelastuslaitos olisi antanut vuodon valua vuorokauden, hän toteaa.

Mökkösen tietämän mukaan pelastuslaitos olisi kertonut, ettei tiedä vuotokohtaa. Hän pitää väitettä outona, olihan hän itse näyttänyt kartastakin, mistä tiesi vuodon tulevan. Onko pelastuslaitoksen toimien taustalla viestikatkos, sitä hän ei tiedä.

– Vaikuttaa, että tilanne ei olisi näin paha, jos pelastuslaitos olisi laittanut vuodon kiinni niin läheltä kuin mahdollista, Mökkönen toteaa.

Mökkönen epäilee myös, että taustalla voi olla tapauksen vähättely.

– Perjantaina paikalla ollut vastaava öljyntorjuntamestari ei tuntunut ymmärtävän, että hän on tekemisissä taimenpuron kanssa. Hän puhui kuin kyseessä olisi vain hulevesiviemärin jatke, ei puro. On hämmentävää, jos hän ei siinä vaiheessa tiennyt kyseessä olevan taimenpuro, Mökkönen toteaa.

Mökkösen mukaan hän kertoi pelastuslaitokselle heti tiistaina, että kyseessä on taimenpuro.

Pelastuslaitos: Vuotolähde oli epäselvä

Päivystävä palomestari Toni Kuusamo Helsingin pelastuslaitokselta kertoo, että 10 minuuttia ilmoituksen jälkeen yksikkö oli jo kohteessa. Soittaja oli osoittanut yksikölle kaivon ja kertonut, että öljy tulee sieltä.

– Siellä ryhdyttiin välittömästi tarvittaviin toimenpiteisiin, Kuusamo kertoo.

Teemu Mökkönen täsmentää myöhemmin MTV Uutisille, että hän ei ole sama soittaja, josta Kuusamo puhuu.

Kuusamon mukaan kaivon alue puomitettiin siis heti, mutta tarvittava viranomaisyhteistyö saatiin käyntiin vasta seuraavana päivänä eli keskiviikkona Helsingin Seudun Ympäristöpalvelujen vesiyksikön, Ympäristökeskuksen ja poliisin kanssa. Kuusamon mukaan vasta silloin löytyi varsinainen öljyvuodon aiheuttaja laajemman tutkinnan kautta.

– Siinä vaiheessa vasta paljastui laajemmin, että kysymys ei ollut tästä kaivosta, vaan öljy tuli etäämmältä ja tuli vasta esille kaivon kohdilla. 

Kuusamon mukaan öljyn leviämistä alettiin estää heti ja siinä myös onnistuttiin hyvin. Hän sanoo, että tehokkaan toiminnan ansiosta näyttää siltä, että vahingot rajoittuvat suhteellisen pienelle alueelle. Purolla on Kuusamon mukaan käyty tekemässä tänään tarkastuksia ja mittauksia. Öljyä ei enää vuoda.

– Hyvä että aiheuttaja saatiin niinkin nopeasti yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa selville ja saatiin katkaistua itse öljyvuodon aiheutus ja että kuitenkin suhteellisen lyhyelle alueelle öljy oli päässyt vasta valumaan.

"Yksikkö ei tiennyt taimenpurosta"

Kuusamo ei tiedä, oliko ensimmäisenä paikalle menneellä yksiköllä tiedossa, että kyseessä oli taimenpuro. Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikön Taisto Hakalan mukaan tätä ei tiedetty. Hänen mukaansa laitoksen karttapohjissa ei ollut asiasta merkintöjä.

– Jonkin aikaa varmaan kesti se tieto, että kyse on tällaisesta elvytetystä, kunnostetusta taimenpurosta.

Hakalan mukaan ei ole minkäänlaisia viitteitä siitä, että pelastuslaitoksen toiminnassa olisi ollut mitään puutteita. Alkuperäisen vuotokohdan selville saamiseksi tarvittiin muun muassa HSY:n viemärikarttoja, jotka saatiin keskiviikkona. Hakala huomauttaa, ettei viivyttelylle olisi myöskään mitään järjellisiä perusteita.

– Jos vetkuttelisimme onnettomuuden alkuvaiheessa, tekisimme itsellemme oman työn vain kaikella tavalla vaikeammaksi, hän sanoo.

Hän myös huomauttaa, että onnettomuuksiin liittyy usein tietokatkoksia, sillä tapahtumat ovat äkkinäisiä ja yllättäviä. Hän samoin kuin palomestari Kuusamo muistuttavat, että kaikille ympäristövahinkotehtäville lähdetään samalla volyymilla, oli kyse sitten taimenpurosta tai tavallisesta ojasta.

– Aina kun kyseessä on ympäristövahinko, meillä on määrätty protokolla ja määrätty tehokkuus, jolla toimeen ryhdytään, Kuusamo sanoo.

Päivitetty 16.11. klo 10.35. Teemu Mökkönen täsmentää, että hän ei ole sama soittaja, josta pelastuslaitos puhuu.


Lue myös:

    Uusimmat