HS: Katariina Souri abortoi vakavasti vammaisen lapsen – jälkiseurausten vuoksi ei voinut enää koskaan tulla raskaaksi

Taiteilija Katariina Souri julkaisee torstaina 2. maaliskuuta elämäkerran, jossa kertoo yhdestä elämänsä vaikeimmista päätöksistä.

Katariina Souri, 54, paljastaa kirjassaan, sekä Helsingin Sanomien haastattelussa abortoineensa vaikeasti vammaisen lapsen vuonna 2006.

Eveliina Talvitien kirjoittamassa Kata-elämäkerrassa Souri kertoo, että raskauden aikana otetusta lapsivesinäytteestä selvisi sikiön vakava synnynnäinen kehityshäiriö, joka tutkittiin tarkemmin varhaisessa ultrassa.

Kirjan mukaan tutkimuksissa selvisi, että kaikki sikiön elimet toimivat normaalin peilikuvana. Vain sydän oli paikallaan, mikä ei ollut tässä tapauksessa hyvä uutinen.

– Jos sydän olisi noudattanut muiden elinten peilikuvamaista sijaintia, lapsi olisi voinut selvitä ja elää terveen elämän, Souri kertoo kirjassaan.

Kirjan mukaan lääkäri oli kertonut Sourille, että lapsi olisi jäänyt vakavasti monivammaiseksi, jos olisi selvinnyt hengissä synnytykseen asti.

Souri olin anonut erityislupaa raskauden keskeytykselle.

Helsingin Sanomien haastattelussa Souri kertoi, että ratkaisevaa päätöksen teossa oli se, että hän ei olisi kyennyt katsomaan sivusta, kun lapsi joutuu kärsimään.

– Mua ei ahdistaisi se, että lapsella olisi jokin vamma vaan se, että joutuisin katsomaan pienen lapsen toistuvia avosydänkirurgisia toimenpiteitä kykenemättä tekemään mitään. Ajatus oli mulle aivan hirveä, ylivoimainen. Tiesin, etten tulisi selviämään siitä, Souri sanoo HS:n haastattelussa.

Sourin raskaus oli edennyt niin pitkälle, että hän joutui synnyttämään sikiön. Hän kertoo kirjassaan, että useampi hoitaja oli kehottanut häntä menemään katsomaan kuollutta lastaan, mutta hän oli kieltäytynyt.

Helsingin Sanomille Souri sanoo katuvansa päätöstään ja kertoo, että siinä elämäntilanteessa hänestä tuntui siltä, ettei pystynyt.

– Jos olisin mennyt, se olisi ehkä nopeuttanut suruprosessia, Souri kertoo HS:lle

Kirjassaan Souri kertoo, että abortista jäi hänelle pysyviä seurauksia.

– Osa istukasta jäi synnytyksen jäljiltä kohtuun. Kaavinta tuhosi mahdollisuudet tulla enää koskaan raskaaksi, Souri kirjoittaa elämäkerrassaan.

Hän kertoo, että surua oli vaikea käsitellä ja se koetteli myös Sourin avioliittoa. Kirjan mukaan hän ajautui etäämmälle silloisesta aviomiehestään, jonka kanssa jätti avioerohakemuksen joulukuussa 2006. Hakemus peruttiin mutta he erosivat hiukan myöhemmin.Lue myös:

    Uusimmat