Mainos

HS: Jenkkitaustainen terveysteknologiayritys maksaa minimiverot Suomeen

Terveysteknologiayhtiö GE Healthcare ei juuri maksa veroja Suomeen, vaikka liiketoiminta sujuu maassamme yhtiön mukaan hyvin, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan amerikkalaistaustaisen yhtiön Suomen konserni maksoi vuosina 2011-2014 veroja yhteensä alle puoli miljoonaa euroa. Verottajan sijasta joku muu hyötyi, vuosina 2011-2014 yhtiö maksoi emoyhtiön ulkomaisille osille Helsingin Sanomien mukaan liki 300 miljoonaa euroja korkoja ja rojalteja. Näitä ei tyypillisesti veroteta Suomessa.

GE Healthcare on kuulunut General Electric (GE) –monialayhtiöön vuodesta 2003. Aikaisemmin yhtiö tunnettiin Instrumentariumina ja se valmistaa hoidossa ja kuvantamisessa tarvittavia laitteita sekä tietojärjestelmiä. Työntekijöitä yhtiöllä on yli 750, kertoo lehti.

Suomen verot ovat yhtiön osalta jääneet vähälle, koska tilinpäätösten perusteella toiminta on ollut tappiollista. Osaltaan tulokseen vaikuttavat korot ja rojaltit. Helsingin Sanomien mukaan konsernin sisäiset lainat sekä rojaltit ovat kuitenkin normaaleja ja laillisia yritysten liiketoiminnan työkaluja.

Rojaltit, eli maksut oikeuksien käytöstä vievät rahavirtoja pois Suomesta. Lehden mukaan GE Healthcare tekee Suomessa tuotekehitystä, jonka aineettomat oikeudet näyttävät tilinpäätösten perusteella kuuluvan Yhdysvaltojen Delawaressa toimivalle GE:n tytäryritykselle.Tämä yritys maksaa Suomeen korvausta tuotekehityksestä ja suomalaisyritys puolestaan maksaa rojalteja.  Nämä maksut ovatolleet lehden mukaan kymmeniä miljoonia suurempia kuin tuotekehityskorvaukset.

GE Healthcare Suomen-toimitusjohtaja Matti E. Lehtonen ei halua suoraan kommentoida lehdelle, missä määrin korkojen ja rojaltien taustalla on verosuunnittelu. Lue koko juttu Helsingin Sanomista.

 • Totta kai firmat aina tahtovat tehdä asiat sillä tavalla, että ne ovat edullisia mutta lainmukaisia, hän sanoo.

Helsingin Sanomat kertoo, että emoyhtiö on tunnettu taitavana verosuunnittelijana. Lisäksi tytäryhtiö GE Healthcare Isossa-Britanniassa ei ole juuri maksanut yhteisöveroa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.