Finnwatch: Caruna on verokikkaillut itselleen peräti 12 miljoonaa euroa – sähkönsiirtoyhtiö hyödyntää lain porsaanreikää

Kansalaisjärjestö Finnwatchin laskelmien mukaan sähkönsiirtoyhtiö Caruna välttelee yhä veroja. Vaikutus on järjestön mukaan tuntuva – viime vuonna Suomi menetti järjestön mukaan peräti 12 miljoonaa euroa Carunan verokikkailuun.

Katso videolta Huomenta Suomen keskustelu veroparatiiseista ja verotuksen haasteista Suomessa.​​​​​​​​​​​​​​

Verotuksen haasteet ja veroparatiisit 14:49

Kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan vuonna 2017 sähkönsiirtoyhtiö Caruna maksoi Suomeen yhteisöveroja 6 miljoonaa euroa, kun sen liikevoitto oli 145 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaisi 4 prosentin maksua suhteessa liiketulokseen.

Veronalaisista voitoista maksetaan normaalisti noin 20 prosentin yhteisöveroa.

Finnwatchin mukaan Caruna on hyödyntänyt niin kutsuttua tasevapaussäännöstä verokikkailussaan.

– Hallitus voisi korjata lain porsaanreiän, mutta elinkeinoelämä lobbaa vastaan, Finnwatchista todetaan.

Konserni raskaasti tappiollinen

Finnwatchin mukaan matala veroprosentti johtuu siitä, että osakkaille maksetaan korkeita korkoja, joita on voitu vähentää Suomessa verotettavasta tulosta.

Caruna-konserni on rahoitettu pääosin sen omistajien lainoilla. Caruna Suomella oli vuoden 2017 tilinpäätöksessä yhteensä noin 930 miljoonaa euroa osakaslainoja ja ulkopuolista lainaa 2,3 miljardia euroa.

Osakaslainoista maksettujen korkojen takia konserni on ollut raskaasti tappiollinen. Normaalisti tilanne johtaisi konkurssiin, mutta Fiinwatchin mukaan Carunassa tämä on tehty tarkoituksellisesti.

Uutiseen korjattu Caruna Suomen osakaslainojen ja ulkopuolisen lainan määrä.

Lue myös:

    Uusimmat