HS: Älä valita autosi huurtuvista ikkunoista, jos laiskuuttasi jätät tämän asian tekemättä

Moni autoilija tuskailee talvikeleillä huurtuvan tuulilasin kanssa. Helsingin Sanomat kertoo artikkelissaan, minkä virheen moni tekee ihan vain laiskuuttaan.

Helsingin Sanomat on listannut artikkelissaan vinkkejä sujuvaan talviautoiluun. Se haastatteli ajovalmennuspalveluita tarjoavan Excelsiorin toimitusjohtajaa ja ajokouluttajaa Ari Parkkosta, jolla on kymmenien vuosien kokemus talvisista ajo-olosuhteista sekä ääritilanteissa toimimisesta.

Yksi Parkkoselle esitetyistä kysymyksistä koski tuulilasin ja konepellin väliseen aukkoon jäävän lumen putsaamista. HS kysyi Parkkoselta, voiko lumen jättää aukkoon, koska sen kaivaminen on niin ikävää puuhaa.

– Se kannattaa kaivaa pois sieltä. Siellä on nimittäin vieressä ilmanottoaukot, jolloin pakkaslumikin voi aiheuttaa sen, että ikkunat huuruuntuvat, kun kosteutta pääsee sisälle. Ja jahka se lumi sulaa ja sitten jäätyy, väliin voi jäädä jääpaakkuja, jotka saattavat lennellä takan olevien autojen tuulilasiin, kun laittaa vaikkapa ajon aikana tuulilasinpyyhkijät päälle, Parkkonen kertoi Hesarille.

Poimi talteen nämäkin vinkit

Huurre syntyy, kun kosteus tiivistyy lasien sisäpinnoille. Oikealla toiminnalla huurtumista voi kuitenkin ehkäistä ja huurteen poistumista nopeuttaa.

Auton säilytyspaikalla on olennainen vaikutus liikkeellelähtöjen helppouteen, mutta valitettavasti kaikilla ei ole mahdollisuutta säilyttää autoaan tallissa, hallissa tai edes katoksessa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoi MTV Uutisille viime syksynä, miten ikkunoiden huurtumista voi estää kaikkein tehokkaimmin silloin, jos auto seisoo taivasalla.

– Auton sisätilojen esilämmitys on tehokas keino huurtumisen ehkäisemiseksi. Sisätilanlämmitin sekä polttoainetoiminen lisälämmitin lämmittävät ja kuivaavat auton sisäilmaa. Kun kuljettaja ja matkustajat tulevat valmiiksi lämpimään autoon, ei huurtumista tapahdu yhtä rajusti kuin kylmään autoon tultaessa.

Lisäksi Vesalainen vinkkasi huolehtimaan ikkunoiden sisäpintojen puhtaudesta.

– Kosteus tarttuu lasiin sitä herkemmin, mitä likaisempi se on. Lisäksi lasipinnalla oleva huurre korostaa likaa ja huurre myös poistuu hitaammin likaisesta lasista.

Lue myös:

    Uusimmat