Auton lasit huurtuvat äkillisesti ja on kiire – älä ainakaan paina tätä nappia

Joskus kiire yllättää autoilijankin ja juuri silloin auton lasit pukkaavat paksuun huuruun. Onko apukeinoja?

Kevättalven selkeillä säillä auton ajaminen on mahdotonta, jos lasit ovat huurussa ja aurinko porottaa matalalta vastapalloon: ulos ei näe mitään.

– Niin kiire ei saisi olla, ettei ikkunoista ehdi poistamaan huurretta. Kannattaa katsoa auton käyttöohjekirjasta ohjeet mahdollisimman tehokkaaseen huurteenpoistoon. Yleensä huurre poistuu parhaiten, kun puhalluksen suuntaa laseille, lämpötilan säätää mahdollisimman korkealle, ilmastoinnin kytkee päälle ja huolehtii siitä, että puhallusta laseille on riittävästi, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen valistaa.

Hänellä on takataskussaan myös muistutus kojelaudan napista, jota painamalla saa varmasti lasit peittymään huurusta kylmillä keleillä.

– On syytä varmistaa, ettei auton sisäilman kierto ole kytkettynä päälle. Kyseinen toiminto on omiaan lisäämään huurtumista. Mikäli autossa on lämmitysvastus tuulilasissa, kannattaa siihen sen sijaan kytkeä virta.

Sisäilman kierron käynnistävän napin tunnistaa joko tämän jutun pääkuvaa katsomalla tai etsimällä kojelaudasta painike, jossa on auton sivuprofiili ja matkustamon sisällä kiertävä nuoli.

– Huurtumista voi ehkäistä myös hyvällä ennakoinnilla. Auton raitisilmasuodatin on syytä uusia huolto-ohjelman mukaisesti. Kostea ja likainen suodatin on omiaan lisäämään ikkunoiden huurtumista – samoin kosteat lehdet ilmanottoaukkojen päällä. Lumet kannattaa puhdistaa vaatteista ja kengistä auton ulkopuolelle – ei autoon. Auton sisälle päässyt lumi sulaa ja höyrystyy lasipintoihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja