Höyryterapiaa koronaan suositellut ja taudin kieltänyt Tansanian presidentti on sairaalahoidossa koronatartunnan vuoksi

Koronarokote valmistui hurjalla aikataululla – miten näin nopea rokotekehitys on ollut mahdollista? Asiantuntija vastaa 3:06
Koronarokote valmistui pikavauhtia. Asiantuntija kommentoi, mikä sen on mahdollistanut.

Presidentti John Magufulia on kritisoitu hänen koronatoimiensa vuoksi. Hän on aiemmin muun muassa kehottanut virustaistelussa käytettävän rukouksia ja höyryterapiaa.

Tansanian presidentillä John Magufulilla on koronatartunta ja hän on sairaalahoidossa tartuntansa vuoksi, kertoo paikallinen oppositiojohtaja Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Oppositiojohtaja Tundu Lissun mukaan hänen lähteensä kertovat, että Magufuli saa sairaalahoitoa naapurimaa Keniassa. BBC ei ole kyennyt vahvistamaan tietoja.

Lissun mukaan myös Tansanian valtiovarainministeri Philip Mpango olisi hoidettavana samaisessa sairaalassa Kenian pääkaupungissa.

Magufuli ei ole esiintynyt julkisuudessa yhteentoista päivään, ja hänen terveydentilastaan on noussut kysymyksiä Tansaniassa.

Presidenttiä on kritisoitu kovasti koronatoimiensa vuoksi.

Maa on torjunut muun muassa kansainvälisen avun, eikä ole suostunut ostamaan rokotteita. 61-vuotias Magufuli on kehottanut virustaistelussa käytettävän rukouksia ja höyryterapiaa. Kasvomaskeihin tai liikkumisrajoituksiin hän ei ole suostunut turvautumaan.

Suomessa BBC:n tiedoista kertoi aiemmin Yle.

Sosiaalisessa mediassa pyörii huhumylly

Kenialaislehti on kertonut, että maan pääkaupungissa Nairobissa sijaitsevaan sairaalaan on otettu afrikkalaisjohtaja maasta, joka on kieltäytynyt käyttämästä kasvomaskeja ja muita turvatoimia.

–  Me emme tiedä, sairaalassa toimiva virkamies vastasi uutistoimisto AFP:lle, kun häneltä kysyttiin onko Magufuli otettu sisään sairaalaan.

Kenian hallinnon sisäiset lähteet ovat puolestaan kiistäneet huhut siitä, että Magufuli olisi sairaalahoidossa Keniassa.

Tansanian oppositio on vaatinut tietää, missä Magufuli on, kun häntä ei ole näkynyt julkisuudessa. Sosiaalisessa mediassa on alkanut huhumylly ja Keniassa hashtag Pray4Magufuli nousi käytetyimpien joukkoon keskiviikkona.

Tansanian hallinto ei ole antanut kommenttia Magufulin olinpaikasta, mutta maan informaatioministeri varoitti mediaa ja kansalaisia siitä, ettei heidän tulisi käyttää huhuja tiedonlähteenä.

Useat virkamiehet ovat kuolleet viime aikoina

Kiellettyään viruksen läsnäolon kuukausien ajan, Magufuli paljasti helmikuussa, että jotkut hänen avustajistaan ja perheenjäsenistään olivat saaneet koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin, mutta toipuneet.

Useat tansanialaisvirkamiehet ovat kuolleet viime aikoina. Muun muassa Tansanialle kuuluvan Sansibarin varapresidentin kerrottiin helmikuussa kuolleen koronavirukseen.

Valtiovarainministeri puolestaan esiintyi helmikuussa sairaalan ulkopuolella lehdistötilaisuudessa yskivänä ja henkeään haukkovana leikatakseen siivet huhuilta, joiden mukaan hän olisi kuollut koronan aiheuttamaan tautiin.

BBC:n mukaan Magufuli julisti aiemmin tässä kuussa korkea-arvoisen avustajansa hautajaisissa, että Tansania kukisti koronan viime vuonna ja tekee näin myös tänä vuonna.

Tansania lakkasi julkaisemasta virallisia koronatietoja jo viime vuoden keväänä ja tämän vuoden tammikuussa Magufuli väitti koronarokotteiden olevan "terveydelle vaarallisia".

Viime kuussa Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus vetosi Tansaniaan, että maa ryhtyisi koviin toimiin koronaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat