Rokotepula pelottaa köyhää Afrikkaa – MTV tavoitti lääkärin virusmuunnoksen runtelemasta Swazimaasta: "Valmistaudumme jo kolmanteen aaltoon"

Pula koronarokotteista herättää huolta Afrikan köyhimmissä valtioissa. MTV Uutiset tavoitti Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustajan eteläisen Afrikan Swazimaasta.

Swazimaahan eli Eswatiniin ei ole vielä saatu ensimmäistäkään koronavirusrokotetta, vaikka paikallinen epidemiatilanne on surkea. Lääkärit ilman rajoja -järjestön Swazimaan toiminnanjohtaja Bernhard Kerschberger kertoo MTV Uutisille, että maa on juuri toisen korona-aallon harjalla.

– Ihmisiä kuolee paljon, ja heistä suuri osa on terveydenhuoltohenkilökuntaa. Suuri ongelma on, että terveydenhuolto ei kestä uusia tartuntamääriä, Kerschberger kertoo.

Yksi maan suurista ongelmista koronapotilaiden hoidossa on lisähapen puute. Kerschbergerin mukaan happilaitteita ei riitä kaikille ja niitä joudutaan jakamaan usean potilaan kesken.

– Ilman happea koronapotilaille ei voida antaa kunnollista hoitoa.

Rokotteita saadaan odottaa

Swazimaan naapurivaltio Etelä-Afrikka on tehnyt oman rokotesopimuksen, jossa se CNN:n mukaan maksaa AstraZenecan rokotteesta lähes kaksinkertaisen hinnan kuin muut rikkaat maat. Tilanne johtuu maailmanlaajuisesta kilpailusta rokotteiden hankkimisessa.

Naapurimaassa Etelä-Afrikan hankkimat rokotteet ovat toistaiseksi olleet vain haave. Rahalla saa rokotteita aiemmin, köyhemmät joutuvat jonon perälle.

Ennen kuin eteläisellä pallonpuoliskolla päästään rokotteisiin edes käsiksi, rokotetaan rikkaammissa maissa todennäköisesti myös ne henkilöt, joilla riski vakavaan tautimuotoon ei ole niin korkea. Se saa Kerschbergerin surulliseksi.

– Ilman rokotetta Swazimaassa kuolee lisää ihmisiä. Valmistaudumme jo kolmanteen aaltoon, koska rokotteita ei tule riittämään meille ennen sitä.

Toiveena solidaarisuus

Swazimaassa toivotaan rikkaammilta valtioilta solidaarisuutta. Köyhempien maiden kansalaisten rokottamisesta olisi hyötyä pandemian torjunnassa globaalisti, mikä hyödyttäisi myös rikkaampia maita.

– Pandemian alussa oli paljon puhetta solidaarisuudesta, mutta valitettavasti ei enää.

Swazimaan hallitus on toiveikas, että ensimmäinen rokote-erä saataisiin maahan vielä helmikuun aikana ja rokotukset käyntiin maaliskuussa. Kerschberger pitää sormet ristissä, että aikataulu pitää.

Määrä riittäisi kuitenkin vain harvoille. Ensimmäisiä rokotteita riittäisi vain koronan vastaisen taistelun eturintamassa olevalle terveydenhuollon henkilökunnalle.

Korona ei ole ainoa epidemia

Eteläistä Afrikkaa kurittaa nyt erittäin tarttuva uusi koronavirusmuunnos. Swazimaassa kuolinluvut ovat peräti noin nelinkertaiset ensimmäiseen korona-aaltoon verrattuna.

Maan terveydenhuoltohenkilökunnan mukaan potilaat ovat myös aiempaa sairaampia. Koronapotilaita varten on jouduttu pikaisesti pystyttämään telttoja sairaalakapasiteetin paukkuessa punaisella.

Kaiken lisäksi maassa riehuu jo ennestään kaksi pahaa epidemiaa, hiv ja tuberkuloosi.

– Koronan myötä tilanne tietenkin paheni entisestään, Kerschberger kertoo.

Pienessä maassa paljon tartuntoja

Reilun miljoonan asukkaan Swazimaassa koronatapauksia on vahvistettu reilut 16 000 ja kuolemia yli 600. Vertailun vuoksi viisi kertaa yhtä suuren Suomen luvut ovat noin 47 000 tartuntaa ja kuolemia vajaat 700.

Lähes 60 miljoonan asukkaan Etelä-Afrikan koronatilanne on yksi maailman pahimmista, ja puolet koko maanosan tartunnoista on todettu siellä. Tartuntoja on vahvistettu lähes puolitoista miljoonaa ja kuolemia on kirjattu liki 50 000.

Eteläisen Afrikan suhteessa korkeammat luvut muuhun maanosaan nähden selittyvät Kerschbergerin mukaan muuta maanosaa korkeammilla testausmäärillä.

Lue myös:

    Uusimmat