Mainos

Hovioikeus kumosi miesten tuomiot lapsen törkeästä raiskauksesta – toinen epäilty ehti jo myöntää teon

Rovaniemen hovioikeus on kumonnut kahden miehen tuomiot törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Hovioikeus antoi tuomionsa Oulun Rajakylässä viime elokuun alussa tapahtuneeseen rikosepäilyyn liittyen. 25-vuotiasta Jesse Juhani Mustosta ja 34-vuotiasta Marko-Aabram Huhtimaata syytettiin 15-vuotiaan tytön pakottamisesta sukupuoliyhteyteen. Syytteen mukaan miehet olivat uhkailleet uhria puukolla viiltämisellä ja käyttäneet häntä kohtaan väkivaltaa. Teko oli tapahtunut ulkona, eikä tapahtuneella ollut silminnäkijöitä. Uhri ja miehet eivät olleet keskenään läheisiä.

Miehet kiistivät teon. Toinen miehistä oli kuitenkin kuulusteluissa myöntänyt teon peruuttaen sen kuitenkin myöhemmässä kuulustelussa ja oikeudessa. 

Tuomiot ja tuntuvat korvaussummat

Asiaa käsiteltiin Oulun käräjäoikeudessa loppuvuodesta. Oikeudessa käsiteltiin kirjallista todistelua sekä kuultiin asianomistajaa, vastaajia ja useita todistajia.

Käräjäoikeuden mukaan esitetyn näytön perusteella vastaajien syyllisyydestä ei jäänyt varteenotettavaa epäilyä. Käräjäoikeus päätti yksimielisesti tuomita miehet törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä viiden vuoden pituisiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Lisäksi miehet tuomittiin maksamaan yhteisvastuullisesti uhrille kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 1000 euroa sekä kärsimyksestä 7000 euroa. Lisäksi miehet velvoitettiin korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Hovioikeus: Miesten syyllisyydestä jäi epäily

Miehet valittivat tuomiosta hovioikeuteen. Rovaniemen hovioikeus katsoi kirjallisia todistelua ja kuuli tapauksesta uhria, vastaajia sekä useita todistajia. Hovioikeuden mukaan sekä uhrin että vastaajien kertomuksen tapahtumien kulusta ovat mahdollisia.

Hovioikeus katsoi kuitenkin käräjäoikeudesta poiketen, että asiassa esitetyn näytön perusteella miesten syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily. Oikeus kertoi tapauksesta antamassaan julkisessa selosteessa, että epäselvässä tilanteessa rikosasia oli ratkaistava syytetyn eduksi.

Hovioikeus hylkäsi miesten syytteet sekä törkeästä raiskauksesta että törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Miehet vapautettiin rangaistuksista ja korvausvelvollisuuksista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.