Lelusalakuljettajana tunnettu Rami Adham vaati syytteiden osittaista hylkäämistä – hovioikeus kovensikin tuomiota: mökkiä käytettiin rahanpesuun

6:20
Adhamia haastateltiin MTV Uutisiin aiemmin oikeuskäsittelyn yhteydessä. Katso video yltä.

Helsingin hovioikeus on koventanut lelusalakuljettajana tunnetun Rami Adhamin tuomiota. Syyrialaistaustainen, noin 30 vuotta Suomessa asunut Adham toimi Suomi–Syyria-yhteisön (SSY) vastuuhenkilönä ja kuljetti sisällissodan repimään maahan ruokaa, vitamiineja, lääkkeitä ja leluja. Rikosasiassa oli kyse yhteisön taloudenpitoon liittyvistä epäselvyyksistä.

Adham tuomittiin nyt hovissa muun muassa törkeästä rahanpesusta vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Aiemmin käräjillä Adham tuomittiin kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen muun muassa rahankeräysrikoksesta ja kirjanpitorikoksesta.

Hovioikeus katsoi, että rahankeräysrikoksella saatujen varojen käyttö siirtolapuutarhamökkiin ja tallettaminen turkkilaiselle pankkitilille täytti törkeän rahanpesun tunnusmerkistön.

– Siirtolapuutarhamökkiin käytetyissä ja turkkilaiselle tilille talletetuissa varoissa on ollut kyse suurista rahasummista. Menettely on ollut jatkuvaa ja suunnitelmallista, kun rahankeräysrikoksella saatuja varoja on pitkähkön ajan kuluessa siirretty Turkkiin avatulle pankkitilille useissa erissä ja myös siirtolapuutarhamökki on maksettu erissä, hovioikeuden tuomiossa todetaan.

Kirjanpito puutteellista

Hovioikeuden mukaan törkeän rahanpesun kohteena on ollut yhteensä noin 116 000 euroa rahaa. Menettely on jatkunut pitkähkön ajan, ja siihen on liittynyt suunnitelmallisia piirteitä.

–  Rikoskokonaisuuden suunnitelmallisuutta on lisännyt se, että SSY:n kirjanpito on jätetty sillä tavoin puutteelliselle tasolle, että jälkikäteen on ollut vaikeaa selvittää, mihin yhdistyksen rahoja on käytetty, hovioikeus toteaa.

Adham vaati hovioikeudessa rahankeräysrikossyytteen hylkäämistä siltä osin kuin hänen väitettiin antaneen totuudenvastaisia ja harhaanjohtavia tietoja rahojen käyttötarkoituksesta. Lisäksi hän vaati muun muassa rangaistuksen lieventämistä. Adham myös kiisti syyllistyneensä rahanpesuun.

Adhamilla on aiempi ehdollinen tuomio vuodelta 2017 muun muassa veropetoksesta, kirjanpitorikoksesta, ja kahdesta pahoinpitelystä. Oikeuden mukaan Adham muun muassa laiminlöi valmisteveroja, kun hän välitti yrityksensä kautta muun muassa proteiinivalmisteita. Adham valitti tästä tuomiosta hovioikeuteen, mutta perui valituksensa myöhemmin

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja